Enligt uppgifter till SVT gick både ordinarie personal och vikarier gick mellan avdelningarna på Valltorps vårdboende efter att covid-19 bekräftats på den första avdelningen i april. Foto: Leonora Toplica

Anställda: Vi gick mellan smittade och smittfria avdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Anställda bekräftar för SVT att de gick mellan avdelningarna på Valltorp – även efter att covid-19 bekräftats på den första avdelningen den 22 april.

Uppgiften förnekas av verksamhetschefen.

Nära hälften av hyresgästerna på vårdboendet har avlidit sedan corona-utbrottet i april.

Det var inte bara de äldre på Valltorp som insjuknade i covid-19, även en majoritet av de anställda smittades.

– Enligt våra medlemmar blev sjukfrånvaron extrem. Bemanningen gick inte att lösa på annat sätt än att vikarier fick gå mellan smittade och icke-smittade avdelningar, säger Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare på Kommunal.

Coronautbrottet på Valltorp

Gick mellan avdelningar

Även ordinarie anställda, som vill vara anonyma, bekräftar:

– Ena passet jobbade vi på A-huset, andra på B-huset, säger de till SVT.

Även efter att smittan konstaterats den 22 april?

– Ja, även om A-huset var isolerat och vi bara skulle hålla oss där under arbetspasset, så kunde vi jobba på B-huset nästa arbetspass, säger de.

Verksamhetschefen tillbakavisar

De anställda berättar också att de följde det schema som det fått av ledningen på Valltorp.

Men verksamhetschefen på vård- och omsorgsförvaltningen, Ingrid Bergh, tillbakavisar uppgifter om att personal, varken vikarier eller ordinarie, gått mellan avdelningarna efter de första covid-fallen på Valltorp.

– Då har man inte följt de rutiner och riktlinjer som är uppsatta. Man stängde gångarna efter det första smittfallet inträffade. Då sattes det upp barriärer mellan avdelningarna.

– Riktlinjerna var att all personal skulle hålla sig på den avdelning de befann sig, säger Ingrid Bergh.

”Jag kan vara orsaken ”

Den 23 april, dagen efter att de två första hyresgästerna testats positivt för covid-19, skriver en anställd en avvikelserapport.

Medarbetaren, som arbetat på olika avdelningar, har den 20 april varit nära en vårdtagare som visat sig vara smittad.

”Om jag blivit smittad då kan jag vara orsaken till att en hel avdelning blir smittad” står det i avvikelsen. Medarbetaren föreslår att alla som varit i närheten av den smittade hyresgästen bör testas.

Ingrid Bergh uppger att den första omfattande testningen av anställda gjordes den 7 maj. Då testade 35 av totalt 60 positivt för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet