Marken i Skönna mosse är svårt cyanidförgiftad. Foto: SVT

Efter 70 år – nu kan förgiftade marken i Örkelljunga saneras

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått sju år sedan länsstyrelsen kunde konstatera att nergrävda gifttunnor i Skönna mosse i Örkelljunga läcker cyanid. Sedan dess har det förts diskussioner om hur sanering ska ske och vem som ska betala. Nu har Mark- och miljödomstolen avgjort ärendet och det ser ut att bli staten som får stå för den stora kostnaden.

Ryktet om att räknemaskinsföretaget AB Multo hade dumpat tunnor med gift i Skönna mosse på 50- och 60-talet hade länge florerat i Örkelljunga. 2013 klev en före detta anställd fram i SVT och berättade öppet om dumpningarna. Efter provtagningar kunde länsstyrelsen konstatera att marken är svårt cyanidförgiftad. Uppskattningsvis har 80 tunnor cyanid grävts ner där, en omfattning som saknar motstycke i Sverige, enligt länsstyrelsen.

Fick avgöras i domstol

Men hur omfattande sanering som behövs och vem som ska betala för den har inte varit helt enkelt att reda ut. AB Multo finns inte längre och deras verksamhet i Örkelljunga upphörde 1973. Länsstyrelsen i Skåne pekade ut Electrolux som ansvariga eftersom AB Multo togs upp i företaget genom en fusion på 90-talet.

Gifttunnor i Skönna mosse
Multofabriken i Örkelljunga tillverkade räknemaskiner på 40-70-talet. Foto: SVT

Länsstyrelsen tycker att en traktorväg kan behöva förlängas för att nå ut till att gräva längre in i mossen samt att företaget ska betala 76 procent av de totala efterbehandlingskostnaderna. Electrolux höll inte med om omfattningen i deras ansvar och överklagade länsstyrelsens beslut.

Nu har Mark- och miljödomstolen slagit fast att saneringen ska gå till så som Länsstyrelsen vill, men Electrolux ska bara stå för 35 procent av kostnaderna.

Oklart när dumpningarna skedde

Skälet är att enligt gällande praxis ska företags ansvar för föroreningar jämkas enligt en modell som bygger på när föroreningarna skedde.

Eftersom man inte vet exakt vilka perioder tunnorna dumpats i mossen utgår domstolen från att det skedde jämnt fördelat mellan 1948 och 1973, det vill säga de år AB Multo hade verksamhet på orten. Länsstyrelsen anser dock att man måste ha vetat redan vid dumpningen att tunnorna skulle gå sönder och börja läcka. Därför anser länsstyrelsen att föroreningarna skett fram till 2012 – när ärendet började handläggas hos dem – och överväger nu att överklaga beslutet.

– Det pågår en diskussion huruvida vi ska överklaga den del som handlar ansvarets omfattning. Det saknas, som vi ser det, ett resonemang kring våra argument, säger David Lalloo, handläggare hos Länsstyrelsen Skåne.

Så här rapporterade SVT Nyheter om ärendet 2013, när en före detta anställd trädde fram och berättade om dumpningarna:

Kan bli nytt domstolsavgörande

Även Electrolux överväger just nu om de ska överklaga. Såhär kommenterar de domen, via mejl till SVT:

Vi har tagit emot domen, analyserar den och har inte bestämt oss ännu för om vi ska överklaga. Även om vi anser att Electrolux ekonomiska ansvar bör vara mindre än vad domstolen kommit fram till,  vill vi medverka till att mossen saneras på ett miljövänligt sätt. Det är också viktigt att nämna att Electrolux aldrig har bedrivit någon egen verksamhet på området, utan har enbart blivit ansvariga genom att koncernen 1973 köpte Facit där Multo ingick.

Enligt företagets egen uträkning tros de totala kostnaderna landa på 10-15 miljoner kronor, men det kan bli något mer om traktorvägen behöver förlängas.

Sista dagen att överklaga domen är den 4 februari. Om ingen överklagar ska arbetet vara slutfört och rapporterat till Länsstyrelsen den 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet