Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Åklagaren inte överraskad över sänkta straffen i Tovefallet

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åriga kvinna som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda fick idag sitt straff sänkt. Hovrätten dömer henne till 16 års fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Åklagare Thobias Vilhelmsson är inte förvånad över att straffen sänkts.

Åklagare Thobias Vilhelmsson ersatte Adam Rullman inför hovrättsförhandlingarna. Då hovrätten nu sänker straffen för de båda åtalade kvinnorna säger han till SVT att han inte är överraskad.

– Det viktigaste är att de konstaterar att det är 20-åringen som bär ansvar för Toves död och dömer henne för mord, säger han till SVT.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Vill överklaga fängelsedomen

Hovrätten har kommit fram till att Tove dog av kvävning genom manuell strypning, men skriver också i domen att vissa tillkommande faktorer kan ha påverkat dödsförloppet.

Advokat Clea Sangborn spenderade eftermiddagen hos sin klient som nu döms till 16 års fängelse.

-Min klient blev väldigt ledsen över att bli dömd för mord och till 16 år. Vi har bestämt att vi ska överklaga domen, säger hon till SVT.

Saknas bevis mot 19-åringen

19-åringen frikänns av hovrätten för mord men döms däremot till ett år och sex månaders fängelse för grovt gravfridsbrott. Enligt hovrätten finns det inte tillräckligt med bevis. De menar att 20-åringens berättelse om att 19-åringen varit med inte går att styrka.

– Väldigt nöjd med domen, min klient känner en oerhörd lättnad, säger 19-åringens advokat Peter Gillberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet