Det var inuti den här lokalbussen i Kiruna som Reza Hoseini knivvhöggs till döds. Foto: SVT

Hovrätten dömer pappan och sönerna för bussmordet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömer pappan och hans två söner för mord med hedersmotiv för mordet på Reza Hoseini i Kiruna – precis som tingsrätten. Men de sänker dock straffet för sönerna.

Det var den 15 juli förra året som 20-årige Reza Hoseini jagades in på en lokalbuss i Kiruna. Där inne knivhöggs han till döds och fick totalt 99 knivskador på kroppen.

Tingsrätten dömde en 47-årig pappa till livstids fängelse och hans två söner, 15 och 17 år, till sluten ungdomsvård i i två år och åtta månader respektive fyra år för mordet. Rätten slog även fast i domen att mordet hade hedersmotiv.

Sänker sönernas straff

Alla parter överklagade dock domarna och under onsdagen kom hovrätten med sin dom. De dömer precis som tingsrätten pappan till livstids fängelse och sönerna till sluten ungdomsvård.

Men när det gäller påföljden för sönerna har hovrätten kommit fram till att tiden för den slutna ungdomsvården ska sänkas till två år och sex månader för 15-åringen och tre år och sex månader för 17-åringen.

Hedersrelaterat motiv

Hovrätten anser att ett motiv till brottet har varit hedersrelaterat och att detta förhållande bör påverka gärningens straffvärde i högre utsträckning för pappan än för sönernas del. Vid bestämmande av straffet för den äldre av bröderna har rätten bland annat beaktat att han inte har utövat något dödligt våld och att han inte har agerat med samma direkta avsikt att döda som pappan och den yngre brodern.

– Gärningen har varit hänsynslös, planerad och offret har utsatts för ett svårt lidande. Till det kommer ett hedersmotiv som framför allt för pappans del är försvårande. Påföljden för pappan ska därför vara lagens strängaste, det vill säga fängelse på livstid, säger rättens ordförande hovrättspresident Erik Sundström.

Hovrätten avslog precis som tingsrätten åklagarnas yrkande om utvisning av pappan. Detta eftersom han i sitt hemland riskerar förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet och att det därför inte går att verkställa ett utvisningsbeslut.

Döms för flera brott

Bakgrunden till dådet ska ha varit att pappan trott att Hoseini och hans ex-fru haft en relation – men enligt åklagaren finns det inga bevis för detta.

Utöver åtalet för mord har hovrätten även dömt sönerna för varsitt fall av övergrepp i rättssak i anslutning till mordet. Pappan har därutöver dömts för sexuellt ofredande och olaga hot som inte har samband med mordet.

Hovrätten gör heller ingen ändring av de skadestånd som tingsrätten har dömt ut.

Överklagande av hovrättsdomen ska ske senast den 31 mars.

Hör hovrättspresidenten kommentera domen i videon ovan.

Det här hände när Reza Hoseini mördades inför flera vittnen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.