Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vår reporter Filip Hannu berätta mer om de misstänkta männen, som åtalas under tisdagen, i videoklippet. Foto: SVT/Arkiv

Nu åtalas fyra män för mordet på en ung kvinna på Notviken i Luleå

Publicerad

Under tisdagen väntas åtalet komma mot de fyra män som misstänks för inblandning i mordet på Notviken i Luleå. Skytten är enligt åklagaren en 20-årig man med kopplingar till kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

Det var fredagskvällen 30 juli som polisen fick larm om en skottlossning vid en badplats strax utanför Luleå centrum. På plats hittade en svårt skadad kvinna – skjuten.

Misstänkta männen från Luleå

Dagen därpå greps och 32-årig man från Luleå. Han misstänktes i början för mord men brottsmisstanken ändrades och är nu medhjälp till mord. Han dömdes en dryg månad innan mordet till två år och sex månaders fängelse för en grov misshandel på Örnäset i Luleå – men släpptes i väntan på att han skulle börja avtjäna fängelsestraffet.

I slutet av augusti greps ytterligare tre män misstänkta för inblandning i mordet. En av dem var en 19-årig man från Luleå, och även han hade kort innan det aktuella mordet blivit dömd till fängelse, men släppts efter tingsrättsförhandlingar.

20-åring med gängkoppling

I december gav åklagaren beskedet om vem som ska ha varit skytten: en 20-årig man med kopplingar till gängmiljön i Stockholmsområdet.

Han dömdes under sin tid som häktad  för ett rån på Hertsön i Luleå 2020. I det målet åtalades han tillsammans med en annan man som ingick i det kriminella nätverket ”Filterlösa grabbar”, en undergrupp till kriminella nätverket Shottaz. Den mannen sköts till döds i Rinkeby i somras.

Dessutom väntas en 33-åring från Stockholm åtalas för medhjälp till mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet