Birgitta Isaksson och Hans Geibrink, Svenska jägareförbundet Foto: SVT

Jägareförbundet synar Girjas skäl för avlyst jakt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Jägareförbundet har flugit över Girjas sameby för att se hur många renar det finns i området och undersöka om det fanns skäl att avlysa området för jakt. Nu hotar samebyn med att polisanmäla förbundet.

Det är den stora snömängden som har skapat en extremt svår betessitutation i området på statens mark i Girjas sameby. För två veckor sedan biföll Länsstyrelsen i Norrbotten samebyns ansökan om att få området avlyst för småviltsjakt för att ge renarna betesro. Det handlar om ett 27.400 hektar stort området i gränstrakterna av Gällivare och Kiruna kommuner.

Undersöker antalet renar

Sedan dess har frågan diskuterats bland jägare i Malmfälten och många har uttryckt sitt missnöje i bland annat sociala medier.

Jakt Malmfälten

Under tisdagen hyrde representanter för Svenska Jägareförbundet en helikopter för att flyga över området och undersöka hur många renar det fanns i markerna. SVT:s team följde förutsättningslöst med vid flygningen. Efteråt summerar jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink intrycken.

– Området är ju avlyst med motiveringen att det finns stora renansamlingar där. Vi hade därför hoppats få se betydligt fler renar än vi gjorde idag. Det finns renar, men vi såg inga större grupper.

”Avlysningen är inte korrekt”

– Det känns mycket märkligt att man avlyst ett så stort område. Om det här är kriterierna som gäller kan man i princip avlysa hela fjällvärlden. Det borde räcka att avlysa de områden där man har renhjordar. Den här avlysningen är inte korrekt, som vi ser det.

Vad innebär det som ni ser det? Borde samebyn inte ha gjort ansökan eller borde länsstyrelsen ha avslagit den?

– Samebyn är fri att ansöka när de anser att det är lämpligt, det är ingen kritik mot dem, men jag tycker att länsstyrelsen borde ha kollat upp det mer än man har gjort.

Menar du att det är länsstyrelsen som borde ha gjort den här flygningen och inte ni?

–Ja, och kanske innan man tar beslut.

”Allt ska tålas att granskas”

Riskerar inte det här att göra saken än mer infekterad och öka polariseringen?

– Vi hade hoppas att det hade funnits mer renar. Vår tanke med det här var egentligen att lugna diskussionen, inte att sätta fart på den.

Hur blir det nu, tror du?

– Vi får ta kontakt med länsstyrelsen och be dem titta på det.

Hur kommer det här att landa i samebyn?

– Ingen aning faktiskt.

Ni måste ha tagit med det i beräkningen?

– Naturligtvis. Men vi tycker att allt ska tålas att granskas. Jag tycker egentligen inte att det är så mycket att bekymras över, säger Hans Geibrink.

Birgitta Isaksson tillägger:

– Jag hoppas också att de ansvariga i samebyn respekterar att vi vill bevaka våra intressen. Det borde inte vara något kontroversiellt.

Man kan också se det som att ni misstror dem?

– Jag tycker inte att man ska se det så. Vi har haft avlysningar tidigare år som det har varit lugnt kring och folk har accepterat. Den här gången blev det spekulationer om det verkligen stämde. Det var därför länsföreningen bestämde sig för att göra flygningen, säger Hans Geibrink.

Misstänkte ni att det kunde vara ett dåligt underlag inför beslutet?

– Misstänkte och misstänkte... Länsstyrelsen sa själva att de inte hade något objektivt faktaunderlag utan att de utgick från samebyns ansökan, säger hans Geibrink.

Länsstyrelsen gör egen flygning

Nicklas Tuorda, jakthandläggare vid länsstyrelsen, ville inte bemöta kritiken eller ge några kommentarer under tisdagen. Men når han har fått kännedom om Jägareförbundets flygning har han bokat en egen överflygning tillsammans med samebyn på onsdagen.

– De ska visa oss var renarna är och visa oss varför avlysningen behövs. Vi vill inte kommentera detta förrän vi varit dit själva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakt Malmfälten

Mer i ämnet