Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svemin: Kallakgruvan kan bli modell för framtidens gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Maria Sunér, vd för Svemin som är en intresseorganisation för gruvdrift, välkomnar tisdagens besked om att Beowulf mining får brytningstillstånd i Kallak.

– Det här är under all kritik, att det tagit så lång tid. Det borde vara ett ganska okomplicerat besked, säger hon.

Beslutet kommer efter att ärendet behandlats i nio års tid, där fem av de nio åren legat på regeringens bord för beslut.

– Ärendet har blivit en symbolmöjlighet för att hitta nya mineralfyndigheter och att gå för att öppna en gruva i Sverige, så det är ett viktigt besked och det sänder signaler internationellt, säger Maria Sunér.

Gruvbrytning i Kallak

Brytning med villkor

Enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) är de 12 ska-villkoren som inkluderas för att bolaget ska få en bearbetningskoncession något som svenska gruvbolag redan indirekt gör idag. En uppfattning som även Maria Sunér delar.

– Det är möjligt att det inte har varit så formaliserat om man går längre tillbaka i historien frågan är väl om det är rätt att sätta villkoren redan i bearbetningskoncessionen.

Thorwaldsson menar att det här typen av villkor kan bli modelen för hur man kan hantera liknande frågor i framtiden, när två intressen ställs gentemot varandra.

Ny praxis men inte historiskt – ännu

Maria Sunér menar att det här kan bli en del av hur gruvärenden kommer att hanteras i framtiden men hon tycker att det är för tidigt att kalla beslutet för historiskt.

– De här villkoren är ofta något som man sätter i miljöprövningen nu sätter man det i ett tidigare skede men vi får erkänna att vi ännu inte hunnit analysera vad det får för konsekvenser men det är en praxisförändring när de nu sätter villkoren så tidigt.

Beslutet idag innebär att Beowulf mining får tillstånd att bryta mineraler i Kallak men innan det är aktuellt krävs ännu att bolaget har ett godkänt miljötillstånd, en process som kommer att ta ytterligare ett par år.

Hör Sunér i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet