Ett stort område i centrala Kalix är avspärrat efter att man hittat kroppsdelar i Kalixälven. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Misstänkt mord i Kalix: Detta har hänt

Publicerad

Onsdagen 24 oktober hittades delar av en död människa i centrala Kalix, och händelsen utreds som misstänkt mord. Här är en sammanfattning av det som hittills hänt i fallet.

Kroppsdelar hittas av privatperson

På förmiddagaren den 24 oktober hittades kroppsdelar av en privatperson som rastade hunden vid strandpromenaden i centrala Kalix.

Här hittades kroppsdelarna i centrala Kalix. Foto: Google Earth.

En stor polisinsats drog igång på förmiddagen, vid och i Kalixälven. Bland annat sökte polisen med dykare och hundpatruller. Fyndet utreds som misstänkt mord.

– Jag hoppas att det inte är någon härifrån, säger Eivor Lindberg som bor granne med fyndplatsen.

Offret man från Östeuropa

Dykare har under onsdagen fortsatt att leta efter kroppsdelar i Kalixälven.

Vid en presskonferens 25 oktober berättade polisen att de har identifierat personen vars kroppsdelar hittats. Det är en man från Östeuropa. Polisen släpper inte några fler detaljer.

En person grips och misstänks för brott

Den 26 oktober gick polisen ut med att en person är frihetsberövad i ärendet. På kvällens presskonferens uppgavs att en man är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Polisen utesluter inte att fler personer kan vara inblandade. Här greps den misstänkte mördaren.

Misstänkt 50-åring erkänner

28 oktober berättade försvarsadvokaten att den misstänkte erkänner gärningen men bestrider ansvar för brott. Några detaljer om vad som skett framkom dock inte. Mannen är begärd häktad och är på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen är i 50-årsåldern.

Psykiatrikern: ”Handlar om desperation”

Psykiatrikern Ulf Åsgård har stor erfarenhet av polisarbete och hjälpt polisen med gärningsmannaprofiler. Foto: SVT

Ulf Åsgård är psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler. Han ger sin syn på mordet i en intervju med SVT.

– Desperation. Man måste göra sig av med liket och vill snabbt därifrån, säger Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.

50-åringen erkänner gärningen

Foto: SVT.

Den misstänkte mannen häktas av tingsrätten i Haparanda. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Åtal ska vara väckt senast 27 november.

– Min klient erkänner att han berövat målsägande livet men han bestrider brott för att han handlat i nödvärn. Han medger häktning och restriktioner, säger Jens Arnhof som är mannens advokat.

Fler kroppsdelar hittas

Fredagen 2 november ska fler kroppsdelar ha hittats i Kalix. Polisen vill inte säga vilka kroppsdelar det är, eller exakt var de hittats. NSD var först med nyheten.

Den 14 november meddelar åklagaren att hon tar hjälp av polis av georgisk polis i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Kalix

Mer i ämnet