Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Övertidsuttaget är högt – riktigt högt”. Det säger Karin Jonsson vice orförande för Vårdförbundet i Norrbotten. Foto: Filip Hannu/SVT och arkivbild

Övertiden fortsätter öka inom sjukvården i Norrbotten – trots nedtonad pandemi

Uppdaterad
Publicerad

Antalet timmar övertid för bland annat sjuksköterskor fortsätter öka. Första halvåret i år jobbade medlemmar inom Vårdförbundet 60 100 övertidstimmar jämfört med förra årets 54 000 timmar.

– Övertidsuttaget är högt – riktigt högt, säger vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten Karin Jonsson.

Innan sommaren upplevde Region Norrbotten en turbulent tid med hot om vite på 10 miljoner kronor, en regiondirektör som avgick och larm om arbetsmiljön som ska ha lett till uppsägningar.

Personalbristen som sker varje sommar och förvärrats av uppsägningar ledde till att Region Norrbotten beslutade att ställa in alla planerade operationer och patienter skickas istället till Stockholm.

”Den tuffaste sommaren”

HR-ansvarige vid Regionen Norrbotten bekräftar att det har varit ett tungt första halvår och att övertiden i sommar kan bli rekordhög.

– Det här är den tuffaste sommaren, säger Jan Sundqvist.

Siffror för sommaren släpar

Det slutgiltiga resultatet för övertidstimmar i sommar dröjer eftersom siffrorna släpar – men Vårdförbundet är kritiska till hur regionledningen upplevs förvånad över situationen.

– Av någon anledning i vår verksamhet ses sommaren som en extraordinär händelse fast man förutser den vartenda år, säger Karin Jonsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Sundqvist, HR-ansvarig vid Region Norrbotten, om den ökade övertiden i vården. Foto: Filip Hannu/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer