Nextjet har haft en del incidenter under åren. Foto: SVT.

Flygbolaget i blåsväder flera gånger

Publicerad

Nextjet går i konkurs och alla flygningar ställs in. Men vägen dit har varit turbulent – flygbolaget har hamnat i blåsväder flera gånger.

Nextjet är ett flygbolag som grundades 2002 av ett antal piloter. Innan konkursen trafikerade de sträckorna Stockholm till Gällivare, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina, Hemavan, Örnsköldsvik och Kramfors. De trafikerade även sträckorna Luleå-Tromsö och Luleå-Sundsvall-Göteborg.

Här har vi listat några incidenter som inträffat under åren.

April 2017: Nextjet genomförde fem flygningar med en trasig vinge. Statens haverikommission anser att planet aldrig borde ha lämnat marken.

Flygexperten sa att folk utsattes för fara.

April 2017: Resenären Henrik upplevde en skräckresa med Nextjet.

– Planet ramlade rätt ner. Flygvärdinnan skrek, sa han till SVT.

Augusti 2017: Nextjet ligger illa till ekonomiskt. En årsredovisning visar att företaget hade en förlust på 18 miljoner under 2016. Läget anses vara så pass allvarligt att företagets revisor tvivlar på företagets förutsättningar att fortsätta verksamheten.

September 2017: Nextjets licens återkallades i augusti, då bolaget hade skulder på omkring 40 miljoner. Trots det sålde flygbolaget biljetter, vilket kritiserades hårt av Konsumentverket.

Oktober 2017: Transportstyrelsen hotade med att dra in Nextjets licens. Trots det fortsatte flygbolaget att sälja biljetter, vilket resulterade i att flygbolaget stämdes av Konsumentombudsmannen. Senare samma månad får de en förnyad licens för att flyga.

Nyårsdagens morgon 2018: Klockan fyra greps en inhyrd Nextjetpilot på ett hotellrum i Gällivare strax innan en flygning. Mannen hade då misshandlat en annan man ur besättningen samt tagit narkotikaklassade mediciner. Piloten dömdes vid Gällivare tingsrätt till böter.

Mars 2018: 34 resenärer klev på en Nextjet-flight i Sundsvall med destination Göteborg. Förvånade fick de istället kliva av i Luleå eftersom flygbolaget flugit till fel stad.

Maj 2018: Nextjet ansöker om konkurs och alla flyg ställs in med omedelbar verkan. Ett beslut som får följder för Norrlandsregionen, det säger SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet