Lina Gebäck var en av experterna som betygssatte framtidens mat. Foto: Isabelle Strengbom / SVT

Experterna eniga – framtiden smakar lupin

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att ta fram mer klimatsmarta alternativ till kött jobbar just nu kockar och matexperter med produkter som alger, svampfibrer och maskmjöl. Fem vinnare ska få pengar för att se till att deras innovationer hamnar i mataffärerna.

Under onsdagen anordnades provsmakning i projektet ”Framtidens protein”. Kockar och matexperter samlades på Måltidens hus i Grythyttan för att prata om – och smaka på nya alternativ till framtida proteinkällor.

Försöket handlar om att ta fram mer klimatsmarta alternativ till kött, och de fjorton kandidaterna har beviljats medel för att satsa på olika typer av livsmedel. Det har resulterat i produkter som innehåller av allt från alger och musselmjöl till restprodukter från jordbruket, svampfibrer och maskmjöl.

Campus Grythyttan

Det är den statliga myndigheten Vinnova som står bakom satsningen. De fem bästa projekten kommer beviljas vidare medel för att fortsätta jobba med sina produkter. Förhoppningen är att de så småningom kunna köpas i butik.

Söker potential för större målgrupp

Mia Spendrup, Lina Gebäck och SVT-profilen Tareq Tayler satte betyg på de olika bidragen.

– Det känns jättespännande att se de olika prototyperna, berättar Lina Gebäck, grundare till Linas matkasse. Vi bedömer smak, utseende och konsistens men också hantering vid tillagning och enkelhet. Och så kollar vi på vilken potential de har för en större målgrupp.

Lupinkrämen allra bäst

Den här gången blev det inte något av bidragen från Örebro universitet som föll juryn på läppen. I stället var det en kräm på lupin som juryn valde ut som vinnare.

– Vi smaksatte lupinkrämen med svampen Kejsarhatt, förklarar Tomas Erlandsson på Nordisk råvara som ligger bakom vinnarrätten. Den är väldigt mild och inte alls så ”grön” i smaken som många andra grödor kan ha.

Oklar framtid för insekter i maten

Några av rätterna innehöll mjöl tillverkat av mjölmask, en ingrediens som allt fler börjat experimentera med i matsammahang men som än så länge inte är tillåten att sälja eller servera som livsmedel.

Läs också: Inga kryphål för kryp i maten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet