Under onsdagen anordnades provsmakning i projektet ”Framtidens protein”. Kockar och matexperter samlades på Måltidens hus i Grythyttan för att prata om – och smaka på nya alternativ till framtida proteinkällor.
Försöket handlar om att ta fram mer klimatsmarta alternativ till kött, och de fjorton kandidaterna har beviljats medel för att satsa på olika typer av livsmedel. Det har resulterat i produkter som innehåller av allt från alger och musselmjöl till restprodukter från jordbruket, svampfibrer och maskmjöl.
Det är den statliga myndigheten Vinnova som står bakom satsningen. De fem bästa projekten kommer beviljas vidare medel för att fortsätta jobba med sina produkter. Förhoppningen är att de så småningom kunna köpas i butik.
Söker potential för större målgrupp
Mia Spendrup, Lina Gebäck och SVT-profilen Tareq Tayler satte betyg på de olika bidragen.
– Det känns jättespännande att se de olika prototyperna, berättar Lina Gebäck, grundare till Linas matkasse. Vi bedömer smak, utseende och konsistens men också hantering vid tillagning och enkelhet. Och så kollar vi på vilken potential de har för en större målgrupp.
Lupinkrämen allra bäst
Den här gången blev det inte något av bidragen från Örebro universitet som föll juryn på läppen. I stället var det en kräm på lupin som juryn valde ut som vinnare.
– Vi smaksatte lupinkrämen med svampen Kejsarhatt, förklarar Tomas Erlandsson på Nordisk råvara som ligger bakom vinnarrätten. Den är väldigt mild och inte alls så ”grön” i smaken som många andra grödor kan ha.
Oklar framtid för insekter i maten
Några av rätterna innehöll mjöl tillverkat av mjölmask, en ingrediens som allt fler börjat experimentera med i matsammahang men som än så länge inte är tillåten att sälja eller servera som livsmedel.
Läs också: Inga kryphål för kryp i maten