Nu åtalas en av kriminalvårdarna för tjänstefel – han behövde kissa och beordrade att de skulle stanna. Foto: Jeppe Gustafsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kriminalvårdare åtalas för tjänstefel efter rymningen i Laxå

Uppdaterad
Publicerad
25-årige dömde mördaren är fortfarande på fri fot efter rymningen i Laxå i somras.
Nu åtalas en av kriminalvårdarna för tjänstefel – han behövde kissa och beordrade att de skulle stanna.
– Det stora felet är att han beordrade ett stopp utan att planera för hur det ska ageras vid stoppet, säger åklagare Pia Åsberg.

Barfota och med handfängsel rymde fången, en 25-årig man dömd till 14 års fängelse för mord. Vittnen ska ha sett hur fången hämtades med bil. Utöver utfärdat rikslarm, efterlystes även mannen internationellt. Men han är fortfarande på fri fot.

En av kriminalvårdarna åtalas nu för tjänstefel. Han anses ha brustit i sin myndighetsutövning och åsidosatt sitt ansvar när han beordrade att fordonet skulle stanna så att han fick gå ut och kissa.

Anses brustit på flera punkter

Enligt kriminalvårdens rutiner ska fångtransporterna inte stanna någonstans förutom på säkra platser med skalskydd om det inte föreligger särskilda skäl.

Åklagaren pekar på flera punkter där den numera före detta kriminalvårdaren, som vid tillfället var transportledare, brustit i sitt ansvar.

Det handlar bland annat om att mannen inte kontaktat transportledningen och förankrat det oplanerade stoppet, inte planerat bevakningen av den transporterade fången och genom att helt brista i uppsikt över fordonet och fången när han uträttat sina behov.

– Det stora felet är att han beordrade ett stopp utan att planera för hur det ska ageras vid stoppet. Det är inte helt uteslutet att man får stanna, men då måste man ha en planering för det, säger åklagare Pia Åsberg.

Förnekar brott

Kriminalvårdaren själv medger de faktiska omständigheterna kring händelsen, men förnekar brott.

Även de övriga två kriminalvårdarna som var med på transporten anser Pia Åsberg begått fel, men enbart av ringa grad vilket inte är straffbart.

– Därför åtalas bara han som var huvudansvarig i egenskap av transportledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet