Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU, menar att grundvattnet inte kommer att fyllas på om det inte kommer en ansenlig mängd nederbörd. Foto: SGU / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Grundvattnet väldigt lågt – och nu tar växterna den nederbörd som faller

Publicerad

Grundvattennivåerna ligger under det normala och mycket under det normala, enligt mätningar från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Och nu har växterna vaknat och suger upp den fukt som kommer.

Det är dåligt med vatten i våra grundvattenmagasin. Enligt SGU:s senaste mätningar ligger de stora vattenmagasinen – som oftast är rullstensåsar – mycket under det normala, och de små under det normala, för årstiden.

Nu är året också så pass långt gånget att växterna börjat vakna, så någon påfyllning av grundvattnet är inte att vänta.

– Växterna suger upp den fukt som finns, och eftersom det redan är så torrt i marken nu kommer det krävas stora mängder nederbörd för att det ska påverka grundvattennivåerna, säger Bo Thunberg som är grundvattenexpert från SGU.

Kan bli problem med vattenförsörjningen

Han jämför marken med en torr tvättsvamp.

– Hela svampen måste bli genomblöt innan vatten börjar droppa ut på undersidan. Likadant är det med jorden i marken, så någon påfyllning av grundvattnet förväntar vi oss inte – utan snarare tvärt om, och det är uppenbart att det kan bli problem med vattenförsörjningen för den som hämtar sitt vatten ur grundvattnet längre fram i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet