Foto: Jesper Mattsson/SVT

Beskedet: Dammen vid Järle kvarn får rivas

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket får tillstånd att riva dammen vid Järle kvarn. Det beskedet kom på torsdagen från mark- och miljödomstolen.

Motståndet mot att riva dammen har gjort fallet till en uppmärksammad historia. Bland annat har Örebro länsmuseum, Nora kommun, hembygdsföreningen och många enskilda personer reagerat och protesterat mot Naturvårdsverkets planer.

Naturvårdsverket får rätt

Syftet med Naturvårdsverkets planer är att skapa fria vandringsvägar för vattenlevande djur. Och på torsdagen kom alltså den 170 sidor långa domen från mark- och miljödomstolen, där Naturvårdsverket får rätt att riva dammen.

Järle kvarndamm

– Som vi ser det har de gått på det vi yrkat. Utifrån vårt perspektiv delar vi ju domstolens beslut, det var vad vi ansökt om, säger Maria Tiricke, enhetschef på Naturvårdsverket, om dagens dom.

Riktlinjer för arbetet

Arbetena ska utföras i huvudsaklig överensstämmelse med vad Naturvårdsverket i ansökan eller i övrigt åtagit sig i målet. Det arbete som ska utföras vid Järleån ska grunda sig i god och relevant kompetens så att skador på kulturhistoriskt viktiga anläggningar och konstruktioner inte kommer att ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet