Striden om dammen vid Järle kvarn går vidare. Foto: Malin Gotlin/SVT

Dom om dammrivning vid Järle kvarn överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade mark-och miljödomstolen att Naturvårdsverket får tillstånd att riva dammen vid Järle kvarn. Nu står det klart att domen kommer att överklagas.

– Man har inte bemödat sig om att bemöta våra argument, säger Birgitta Johansen, chef vid Örebro läns museum.

Domen ger Naturvårdsverket klartecken att riva dammen vid Järle kvarn i Nora kommun, för att på så sätt skapa fria vandringsvägar för fisk i Järleån. Men naturintressen är inte det enda staten har att ta hänsyn till, menar Johansen. 

– Man behandlar inte frågan om att det är ett naturreservat. Det är ju inte vilken ägare som helst, utan det är staten som har tagit över området för att även skydda kulturmiljön. Det man skulle skydda ska man ju nu riva och den saken menar vi måste prövas ytterligare.

Järle kvarndamm

Hoppas på överprövning

Enligt Johansen finns flera saker som bör prövas ytterligare, bland annat vilken lagstiftning som borde tagits hänsyn till i målet.

– Man hänvisar i domen till EU-rätten och att det är ett Natura 2000-område och det innebär i praktiken att det skulle övertrumfa den nationella lagstiftningen. Vi håller inte med om det. Det är den nationella lagstiftningen som bör gälla i det här fallet och inte EU:s. Den saken vill vi få prövad i en högre instans, säger Birgitta Johansen.

Mark och miljödomstolens utslag kan överklagas inom tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet