Hur kan det vara för covidpatienter att utsätta kroppen för ansträngning under rehabträningen? I inslaget ovan svarar specialistläkaren Johan Nylander på den frågan. Foto: Beatrice Emmerik/SVT, Martin Wik/SVT

Minskat tryck på rehab för de svårast covidsjuka: ”Vi har gått igenom puckeln”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på Rehabiliteringsmedicin vid USÖ har minskat. Sedan i somras har läget blivit betydligt bättre.

– Som det ser ut nu har vi gått igenom puckeln vad gäller de patienter med störst rehabiliteringsbehov, säger Johan Nylander som är specialist i rehabiliteringsmedicin.

Vid Rehabiliteringsmedin på USÖ finns både en vårdavdelning och dagvård. Det är hit de covidpatienter som varit svårast sjuka kommer när de behöver rehabilitering.

– Det har funnits ett antal patienter som har haft behov av ett team och behövt rehabilitering under längre tid, säger Johan Nylander.

Coronaviruset i Örebro län

Flera i teamet

I sjukvårdsteamen som hjälper covidpatienterna kan det exempelvis ingå en arbetsterapeut, en fysioterapeut, en kurator och en sjuksköterska. Det varierar beroende på  på patientens behov.

Covidpatienternas lungor påverkas i stor utsträckning av sjukdomen.

– Särskilt om man haft en svår covid, och behövt ligga på intensivvården och kanske i respirator också. Lungorna behöver återhämta sig, säger Johan Nylander.

Minskat antal patienter

Exakt hur många covidpatienter som fått rehabilitering i någon form i Region Örebro län finns det ingen statistik på. Enligt Johan Nylander beror det på att rehabilitering inte kodas i journalsystemet.

13 patienter har fått vård vid Rehabiliteringsmedicinska vårdavdelningen på USÖ sedan coronapandemin startade. Runt 12 patienter har fått hjälp i dagvården. Men några av patienterna är samma individer.

Totalt är det runt 17 covidpatienter som fått hjälp vid Rehabiliteringsmedicin.

Nu har antalet patienter minskat till två på vårdavdelningen och tre i dagvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet