Johan Schnürer är rektor vid Örebro universitet. Foto: Kicki Nilsson/Örebro Universitet

Efter #metoo: så vill universitetets rektor arbeta mot kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

I efterdyningarna av #metoo vill nu Örebro universitet sätta ner foten vad gäller kränkningar på universitetet, men också visa att de finns där för dem som utsatts.

– Jag tycker att vi alla har en skyldighet att reagera på det som kommit fram, det är inte ny kunskap men omfattningen är så mycket större än vi trott och velat tro, säger Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet.

Råd till utsatta

Nu har universitetet med anledning av #metoo delat ett förtydligande av universitetets ansvar vid den här typen av händelser, men också råd om hur man ska gå till väga om man blivit utsatt.

Kränkningar på ORU

– Vi vet att saker händer och vi vill väldigt tydligt markera att det här inte är en plats där man kränker varandra. Den som blivit eller blir utsatt ska veta att vi har tydliga tillvägagångssätt. De har alltid funnits men nu vill vi förtydliga det, säger Johan Schnürer.

Skyldighet att utreda

Riktlinjerna gäller både för sexuella ofredanden av olika former, men även andra kränkningnar. Universitetets ledning, studentkåren och de fackliga organisationerna har skrivit under informationsbrevet, där det bland annat framgår att kränkande särbehandling inte får förekomma på universitetet och att de har en skyldighet att utreda ärenden som anmäls.

– Man ska veta att man har universitetets fulla stöd om man anmäler och att det är en rättssäker process. Är det riktigt allvarligt behöver personen själv polisanmäla, det kan vi inte göra åt dem, men vi ger såklart allt stöd vi kan till den som blivit utsatt.

”Kan jag påverka vill jag göra det”

Än så länge har det enligt Schnürer inte kommit fram några speciella vittnesmål eller händelser på universitetet efter #metoo, men han vill vara tydlig med att alla former av kränkningar är oacceptabla på universitetet.

– Vi har som alla andra blivit chockerade över det som kommit fram. Det finns en fullständig enhet mellan universitetets ledning, kårens ledning och facket och vi arbetar tillsammans. Det har blivit en väckarklocka för många.

– Jag tycker det här är genuint viktigt och det är ovärdigt och fel att folk ska gå och vara rädda eller bli utsatta. Där jag har en möjlighet att påverka vill jag göra det. Vi ska inte låta dem som gör det här få fortsätta i tysthet, det måste komma fram, säger Johan Schnürer.

Universitetets råd till dig som blivit utsatt

– Det är du som känner dig utsatt som avgör om handlingen eller beteendet är ovälkommet.

– Reagera snabbt.

– Klargör (om möjligt) för den som har utsatt dig för något att beteendet är ovälkommet.

Om du behöver hjälp och stöd – se nedan!

Medarbetare och doktorand:

– Om möjligt, informera din närmaste chef, annars får du vända dig till chefen över din chef, personalchef, jurist eller någon annan arbetsgivarrepresentant som du känner förtroende för.

– Om du känner dig osäker och behöver allmän rådgivning och stöd kan du alltid kontakta ditt skyddsombud, facklig representant, Campushälsan, Universitetskyrkan eller någon arbetsgivarrepresentant som du känner förtroende för.

– Om du är doktorand kan du även kontakta student- och doktorandombud vid Örebro studentkår.

Student och doktorand:

– Om möjligt, informera din lärare eller kursansvarig som du har förtroende för.

– Du kan alltid kontakta student- och doktorandombudet vid Örebro studentkår som hjälper till och stöttar dig i den rättsliga processen och vid en anmälan.

– Om du känner dig osäker kan du alltid kontakta Campushälsan eller Universitetskyrkan för allmän rådgivning och stöd. Student- och doktorandombudet kan också sköta kontakt och tidsbokning med Campushälsan åt dig.

Vad händer sen?

Vid allvarliga händelser upprättar ansvarig chef eller fackligt ombud en formell anmälan till universitetet. När en anmälan upprättats så hanteras frågan vidare av professionella funktioner inom universitetet

Källa: Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på ORU

Mer i ämnet