”Barnen sitter i husarrest” – fallet Vlora fortsätter att uppröra Foto: SVT

”Barnen sitter i husarrest” – fallet Vlora fortsätter att uppröra

Uppdaterad
Publicerad

Trots åtta år i Sverige, fast jobb sedan länge och barn som endast gått i svensk skola och bara talar svenska, utvisades familjen Syla från Åtvidaberg i början av april. Nu sitter familjen isolerad i Kosovo i något som deras vänner liknar vid husarrest, men Migrationsverket vägrar kommentera deras situation.

Det var den 6 april i år som Vlora Syla och hennes två barn tvingades lämna Sverige efter en lång strid med Migrationsverket om att få uppehållstillstånd. När vi når henne i en liten stad i Kosovo så är det en förtvivlad och gråtande kvinna vi möter.

– Det är jobbigt, bara jobbigt säger, Vlora Syla.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Husarrest

Tillsammans med Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson, driver förra riksdagsmannen Carl G Nilsson (M) från Åtvidaberg kampen för att familjen ska få återvända till Sverige.

– De två flickorna, 10 och 12 år gamla, sitter i princip i husarrest i Kosovo, säger Carl G Nilsson.

Vlora Syla och hennes barn bor just nu i en liten stad i Kosovo. Foto: SVT

– Vi sitter bara inne och tittar på TV. Ibland är vi ute på balkongen och kollar. Det är många barn som leker på gården nedanför. Jag säger till barnen att de ska gå ner och leka med de andra barnen, men de vill inte för de förstår inget av språket, säger Vlora Syla.

Vågar inte gå ut

Anledningen till att de flydde till Sverige 2010 var att de misshandlades och hotades av Vloras familj. Vlora blev också utsatt för grova övergrepp av en släkting.

– Det är därför de inte vågar gå ut, säger Carl G Nilsson.

Carl G Nilsson (M), kämpar för att Vlora ska kunna återvända till Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Mer i ämnet