Linköpingsuppfinning ska minska användningen av antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Att vi använder antibiotika alldeles för mycket, vilket leder till att bakterier blir resistenta,är ingen nyhet. Men nu har ett Linköpingsföretag tagit fram en kamera som ska minska antibiotikaanvändningen inom lantbruket.

När en ko idag misstänks ha en bakterieinfektion tas ett prov som skickas på analys som analyseras av en veterinär, och så kommer svaret fem till tio dagar senare. Och under tiden är det inte ovanligt att kon får antibiotika i förebyggande syfte oavsett om infektionen är bekräftad eller inte. Med den nya uppfinningen går analysen mycket snabbare.

Hör och se Ellinor Eineren berätta om uppfinningen i klippet ovanför.

Företaget Agricam AB fick förra året nästan 8 miljoner kronor från Europeen Inovacion Partnership, ett EU-organ som delar ut pengar via Landsbygdsverket. Sammanlagt betalades det ut 440 miljoner kronor till olika uppfinningar som ska gagna det svenska lantbruket. Och Ellinor Eineren hoppas att den nya uppfinning ska kunna få ner antibiotikaanvändningen märkbart.

Hör och se Ellinor Eineren berätta om minskningen av antibiotikaanvändningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet