Shadi El Habash och Mikael Tiouls håller koll på hur mycket vatten som flödar genom diket. Foto: SVT/ Patrik Widegren

Ny metod ska hålla kvar regnvatten

Uppdaterad
Publicerad

Avsaltning av havsvatten är en lösning på vattenbristen. Men det behövs fler. På södra Gotland pågår nu flera projekt som ska kunna ge mer vatten.

– Här mäter vi utströmningen från Mjölhatte träsk. Vi har tryckgivare på vardera sida så att vi i realtid kan få veta hur mycket vatten som flödar i diket här, säger Mikael Tiouls och pekar ner i ett dike där man byggt en liten fördämning.

Elektroniska mätare

Mikael är VA-utvecklare hos Region Gotland, och tillsammans med kollegan Shadi El Habash så är han ute vid ett dike utanför Burgsvik för att kontrollera mätarna.

Gotland

På 13 platser på södra delen av Gotland finns sedan ett år tillbaka de elektroniska mätare utplacerade. Mätarna gör det möjligt att samla information om hur mycket regn- och smältvatten, som finns i markerna och hur mycket som rinner av ön. Shadi El Habash berättar om just det här diket:

– Vattnet kommer från träsket och har sitt utlopp här nere. Men vattnet rinner bara ut till havs och gör ingen nytta. Vi ska försöka att spara vattnet på ett bra sätt för att kunna bilda grundvatten, säger han.

Elektroniska mätare finns utplacerade på 13 olika platser på Gotland Foto: SVT

Var är vattenflödena som störst?

Att kartlägga vattnet är en del av ett större projekt kallat ”Testbädd storsudret”, där Region Gotland, Svenska miljöinstitutet och Vinnova är stora aktörer. Genom att få veta var och när vattenflödena är som störst, så vill man också på sikt kunna lagra vattnet i dammar, både under och ovan jord.

– Istället för att låta regnvattnet flöda ut i Östersjön så är tanken att fördröja det eller hålla det kvar. Så att vi har det kvar i de perioder när vi behöver grundvatten, säger Mikael Tiouls.

Olika tekniker prövas

Kunskapen som samlas in på Gotland är också något som förhoppningsvis ska komma till nytta också på andra platser.

– Vattenfrågan är viktig både nationellt och även internationellt. Här på Gotland så kommer vi att tillämpa idéerna och teknikerna på olika ställen på ön, säger Mikael Tiouls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet