Per-Inge Kolmodin, instruktör i civilförsvaret Gotland, ger dig tips på vad du ska ha hemma. Foto: SVT

Gotland utformar nytt totalförsvar

Publicerad

På Gotland går arbetet med att utforma ett nytt så kallat totalförsvar framåt. Det handlar om hur militären och det civila kan samverka för att samhället ska kunna fungera i en kris- eller krigssituation. Snart ska gotlänningarna få svara på en enkät om hur förberedda de är på ett sådant läge.

I december 2017 pekades Gotland av regeringen ut som ett pilotlän för hur ett nytt totalförsvar ska utformas. Det är länsstyrelsen som leder arbetet.

– Vi har ju inte jobbat med totalförsvar de senaste 20 åren. Eftersom det säkerhetspolitiska läget har ändrats så behöver vi återta den förmågan, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör på länsstyrelsen på Gotland. 

”Vad är de beredda att offra?”

Innan invasionsförsvaret monterades ner så var totalförsvaret väl utvecklat, här och var fanns beredskapslager med allt som samhället kunde tänkas behöva. Men samhället har förändrats, lagren är borta, och för både myndigheter och privatpersoner gäller det att ha en beredskap inom flera områden.

– Det kan handla om kommunal vattenförsörjning och avlopp. Det kan handla om finansiella tjänster, hur funkar det när vi inte har sedeltryckeri och ingen har några kontanter. Om man inte har ström så fungerar inte kortet i automaten, hur länge klarar sig Gotland då, frågar sig Kicki Scheller och fortsätter:

– Det är inom de här områdena som vi nu återtar planeringen i detalj vad vi kan göra för ett robustare Gotland. Inom ramen för arbetet med det nya totalförsvaret så kommer Länsstyrelsen att göra en enkätundersökning att göras för att få svar bland annat på hur beredskapen ser ut hos befolkningen. Vi vill ta ett större tag och titta på vad pojkar, flickor, kvinnor, män tänker kring detta så att vi får ett bra kunskapsunderlag. Vilken försvarsvilja har de? Vad är de beredda att offra, säger Kicki Scheller.

Se listan – det bör du ha hemma:

Visa

Mediciner

Förbandslåda

Tvättlappar

Filtar

Sovsäckar

Varma kläder

Torrvaror

Konserver

Vattendunkar

Friluftskök

Batteriradio

Ficklampor

Stearin- och värmeljus

Tändstickor och tändare

Brandsläckare

Viktiga nummer

Kontanter

Källa: MSB, Myndigheten för samhällsskydd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet