Söderköping får fortsatt högt betyg i hygienmätning

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett dåligt resultat i Sveriges kommuner och landstings mätning gällande följsamhet av hygienrutiner lyckades kommunen vända trenden. Det goda resultatet håller i sig även under vårens mätning.

Under några månader förra året gick Söderköpings kommun från bottenresultatet på 19 procent till 95 procent när det gäller hygienrutiner och klädregler.

– Följsamhet handlar främst om att förebygga smittspridning och är en av våra viktigaste arbetsuppgifter just nu. Innan coronapandemin gjorde vi få mätningar av vår följsamhet till hygienrutinerna, berättar Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Söderköpings kommun, i ett pressmeddelande från kommunen.

Vid vårens mätning som genomfördes under vecka 11-12 ligger kommunen kvar på 95 procent, när observationer har genomförts på medarbetare inom vård och omsorg i kommunen. Det handlar om att basala hygienrutiner och klädrutiner sköts på ett smittsäkert sätt i samband med patientnära arbete.

– Jag är väldigt nöjd med att vi kunnat fortsätta hålla i och hålla ut – ett flitigt använt uttryck under coronapandemin och som passar väldigt bra här också, säger Åsa Carlsson.

SVT Nyheter Öst har tidigare pratat med socialchefen Linda Uller om det dåliga resultatet 2020:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchefen Linda Uller om resultatet: ”Det var bedrövligt”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet