Mattias Näsström trafikoperativ chef Östgötatrafiken Foto: Mimmi Moberg/SVT

Coronaviruset: Ännu inga begränsningar på tåg och bussar

Publicerad

Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att antalet resenärer begränsas ska nu undersökas av Östgötatrafiken. Samtidigt har det blivit allt färre som reser kollektivt, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef.

– På vissa linjer är tappet under hälften och på vissa andra turer långt under det också. Så vi har ett stort tapp i resandet just nu, säger han till SVT Nyheter Öst.

Vidare förklarar han att det rent praktiskt innebär att det blir mer plats på bussarna, vilket är bra ur smittspridningssynpunkt.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Men så innebär det ju också stor ekonomiskt underskott för oss, som vi får kompensera på något sätt i framtiden, säger Mattias Näsström.

Har ni gjort något för att minska smittspridning?

– På en del bussar finns avspärrning för förarna, sen är det de allmänna rekommendationerna att man ska sprida ut sig i bussen, men jag tror det fungerar ganska bra, säger Mattias Näsström.

Försöker ni begränsa antal passagerare?

– Inte än så länge, det är svårt. Vi tittar på om vi kan ha några konkreta direktiv som vi kan gå ut med både till förarna och kunderna, om hur man ska hantera situationen. Sen måste man ju också som kund se över hur man reser. Det finns direktiv om att man ska undvika kollektivtrafik i rusningstid, säger Mattias Näsström.

Hör mer om hur Östgötatrafiken ska agera i klippet ovan   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet