Undersköterskan: ”Stolt över vår arbetsinsats – vi räddade liv”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19-avdelningarna har stängt och nu återgår personalen till sina vanliga arbetsuppgifter.
– För fem månader sedan stod min kollega och jag ångestfyllda i omklädningsrummet inför första arbetspasset med covid-19-patienter. Men så bra det blev ändå. Inte allt, men mycket. Vi räddade liv, säger undersköterskan Therése Mechlenburg i Videodagbokens sista inlägg.

– För fem månader sedan klev jag och min kollega Riitta-Lena in på den nya covid-19-avdelningen. Vi hade bara haft två dygn på oss att ställa om oss till att plötsligt jobba med intensivvård och svårt sjuka patienter, säger undersköterskan Therése Mechlenburg.

Under fem månader har har hon skildrat vardagen på covid-19-avdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping i SVT Nyheter Östs videodagbok. Den öppnade med kort varsel på en avdelning som i vanliga fall utför planerade operationer. Det var en stor omställning för personalen.

Fick bara en t-shirt

– Klockan var 6:20. Vi stod i omklädningsrummet, rädda, kallsvettiga och ångestfyllda inför det vi stod inför. Vår nya fiende covid-19.

Många av videorna i Videodagboken har fått stor uppmärksamhet, bland annat när Therése fångade Jan ”Hjalle” Hjalmarsson när han ”dansade” av glädje i sjukhussängen, fortfarande kopplad till respiratorn.

Hennes och kollegornas besvikelse över att de inte fick någon kompensation utan bara en t-shirt och ett presentkort väckte också starka reaktioner – och citerades av media i hela Sverige, och till och med i en tidning på Island.

För Therése har det varit viktigt att inte bara skildra det mest dramatiska och tuffa, utan även de vardagliga små utmaningarna – och glädjestunderna mitt i allt. Hon har också varit mån om att lyfta fram andra yrkesgrupper än läkare och sjuksköterskor, till exempel måltidsvärdarna och de som sköter förråd och städning.

Nu återgår vardagen på många av länets sjukhusavdelningar till det vanliga. Covid-19-patienter tas om hand i den ordinarie verksamheten.

– Äntligen får vi gå tillbaka till vårt vanliga arbete, säger Therése Mechlenburg i den sista videon som publiceras idag.

”Så bra det blev ändå”

Rädslan inför arbetet med intensivvårdspatienter och de arbetsuppgifter det innebär har försvunnit och hon är nöjd med vad de har åstadskommit.

– Så bra det blev ändå. Inte allt. Men mycket. Alla fina grejer vi fixade. Jag är stolt över vår arbetsinsats – vi räddade liv

Efter fem månader med svårt sjuka covid-19-patienter: Vrinnevisjukhusets dagkirurg öppnar igen. På en whiteboard-tavla på avdelningen har någon uttryckt lättnaden. Foto: Therése Mechlenburg

.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

videodagboken

Mer i ämnet