Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har dragit en begränsningslinje” – se rapporteringen från demonstrationen i Malmö i klippet. Foto: SVT

Stora protester utanför ESC-arena

Uppdaterad
Publicerad

Under och inför lördagens Eurovision-final i Malmö arena har flera demonstrationer brutit ut. Polis använde pepparsprej mot pro-palestinska demonstranter vid Hyllie tågstation och tömde senare hela stationstorget.

Demonstrationer under finalen i Eurovision

En mindre demonstration pågår fortfarande omkring 250 meter från arenan. Fortsatt mycket poliser som hindrar demonstranterna från att komma fram till torget där de första besökarna nu börjar komma ut från arenan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läget vid arenan: "Irriterad stämning stundtals"

Demonstrationerna fortsätter i närheten av Malmö Arena men polisen rapporterar om relativt lugn stämning.

– På det stora hela har det varit lugn. Vi hade några incidenter i samband med insläppet, säger presstalespersonen Robert Loeffel och tillägger:

– Det har varit irriterad stämning stundtals, men inga speciella våldsamheter.

Poliser omringar arenaområdet. Det är lugnt. Ett 50-tal demonstranter är kvar i området, enligt polisen.

Det är poliser vid alla gator runt Malmö arena.

Polisen: Glasflaskor kastades

Ytterligare en icke tillståndsgiven demonstration på cirka 200 personer skedde i området kring arenan mellan klockan 22-22.30.

– Några personer har rusat för att komma in på arenan och i samband med det kastat gasflaskor mot polisen. Flertalet av dessa personer var maskerade och det råder maskeringsförbud när det är allmän sammankomst. De lyckades inte ta sig in på området, vi har mycket resurser på plats. Ingen personal är fysisk skadad, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Hur är stämningen just nu?

– Det är lugnt. Vi följer händelseutvecklingen och har mycket resurser på plats.

Stor polisnärvaro på Rosengård

Tiotal polisbilar befinner sig runtom Rosengård och polisen patrullerar i området. Enligt SVT:s reportar Firas Razak och Arvid Grange som är på plats är det lugnt i nuläget.

Polisen: En gripen och sju omhändertagna

I samband med demonstrationerna har en person gripits misstänkt för våld mot tjänsteman och sju personer har omhändertagits med stöd av polislag § 13 - allvarlig ordningsstörning eller risk för sådan. Det rapporterar Malmöpolisen i ett pressmeddelande.

Polisen tillägger att man har spärrat av ett område som innefattar Arenatorget och Hyllie station, ner mot byggnaderna i sydlig riktning och med Hyllie Boulevard och Arenagatan som avgränsning.

"Aktuellt område är utrymt, eventuella insläpp sker med prövning i varje enskilt fall." står det.

– Det är svårt att uppskatta, men ett hundratal personer befinner sig i Hyllie. Just nu är bedömningen att det är lugnt och under kontroll, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisen, till SVT Nyheter.

Enligt honom är det lugnt även i övriga delar av Malmö.

Polisframryckning på torget utanför Malmö Arena för en kort stund sedan. Cirka 50 poliser sprang över torget, enligt SVT:s reporter Ulla Olsson.

Foto: SVT
Foto: Johan Nilsson/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Greta Thunberg tillbaka i demonstrationen

Greta Thunberg lyftes tidigare bort av polis, men är nu tillbaka och demonstrerar i närheten av arenan igen.

– Jag tycker det är absurt att polisen beter sig så när vi protesterar mot våldet i Gaza, säger Greta Thunberg till Expressen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Demonstranterna flyttade - fortsätter protestera

Polisen har lyckats flytta demonstranterna en bit bort från torget utanför Malmö Arena. SVT:s reporter Oscar Jönsson är på plats.

– Nu står de här på andra sidan av några polisbilar och skanderar slagord. Polisen har dragit en begränsningslinje som de inte får passera, säger han.

Fler och fler kravallutrustade poliser anländer till området, enligt Jönsson.

Hör mer från reportern i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet