Foto: Per Lärka

Svensk häktad för sprängdåd i Köpenhamn – överlämnas till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man från Skåne som greps i tisdags, misstänkt för ett sprängdåd i Köpenhamn, häktas och överlämnas till Danmark. Det beslutade Malmö tingsrätt på fredagseftermiddagen.
– Vi kommer att hjälpa Danmark i det här ärendet så mycket vi kan, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.

Mannen greps efter att en dansk åklagare utfärdat en nordisk arresteringsorder, men han har motsatt sig att bli överlämnad till Danmark.

Han misstänks för sprängningen vid skattehuset i Köpenhamn den 6 augusti. Ytterligare en man från Malmöområdet, en 23-åring, misstänks för inblandning. Han är fortfarande på fri fot.

Täckte sitt huvud med handduk

Vid 13.30 på fredagen inleddes häktningsförhandlingarna i tingsrätten. Den misstänkte mannen täckte sitt huvud med en handduk som han vägrade att ta av sig innan dörrarna stängdes och åhörarna fick lämna rummet.

– Han gick med på att lyfta handduken lite så att domaren kunde se hans ansikte och satt med ryggen mot oss, berättar Per Lärka, SVT Nyheter Skånes reporter på plats.

Ungefär 45 minuter senare kom beskedet att mannen häktas och utlämnas till Danmark. Det kan komma att överklagas.

– Tingsrätten har tagit ställning till alla frågorna och tingsrätten fann att den eftersökte personen skulle överlämnas till Danmark. Jag yrkade också att han skulle vara kvar i häktet, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson, vid en pressträff.

I övrigt är hon förtegen om utredningen.

– Vi kommer naturligtvis att hjälpa Danmark i det här ärendet så mycket vi kan. Jag kan inte svara på vad det är för utredningsåtgärder vi har gjort eller vad vi kommer att göra. Det här är en dansk förundersökning. 

Har beslagtagit kläder och hemelektronik

Det är tre saker som tingsrätten har tagit ställning till: Utlämnandet till Danmark, häktning enligt arresteringsordern från Danmark samt att lämna ut de beslag som svensk polis gjort till den danska polisen. Det handlar om bland annat kläder, skor, mobil, USB-minne, minneskort och tv-spelskonsol.

22-åringen som är gripen är tidigare ostraffad, 23-åringen är dömd för misshandel.

Båda är skrivna i grannkommuner till Malmö och den man som fortfarande är efterlyst har ställt upp som kandidat för Vänsterpartiet i ett tidigare kommunalval.

Flera explosioner i Köpenhamn

Det var förra tisdagen som Skattestyrelsen i området Österbro i Köpenhamn skakades av en explosion. Inga personer kom till skada men flera rutor krossades. Den 22-åriga svensken greps några dagar senare. Ytterligare en svensk, en 23-åring, efterlystes internationellt.

Bara dagar efter explosionen vid Skattestyrelsen inträffade en explosion vid en lokal polisstation i Nörrebro i Köpenhamn. Polisen ser dock ingen koppling mellan de två händelserna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningen mot Skatteverket i Köpenhamn

Mer i ämnet