Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Markus Schreiber/AP

Danmark vill stärka gränsen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Mette Frederiksen vill att möjligheten att stärka gränsen mot Sverige ses över, med anledningen av explosionen vid skattemyndigheten i Köpenhamn. Det uppger hon på en presskonferens.

– Den dansk-svenska gränsen har vår fulla uppmärksamhet just nu, säger Frederiksen.

Under onsdagen gick dansk polis ut med att en svensk man gripits och ytterligare en svensk man söktes misstänkta för explosionen vid Skattestyrelsen i Köpenhamn.

På en presskonferens senare under dagen säger Mette Frederiksen (S) att hon ser explosionen som en attack mot danska myndigheter och deras säkerhet. Nu vill den danska regeringen se över säkerheten vid gränsen mot Sverige.

Sprängningen mot Skatteverket i Köpenhamn

”Får inte bli vardag i Danmark”

– Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi får inte vänja oss vid explosioner, säger hon enligt DR.

Bland annat bör ökad tillgång till kameraövervakning, samt elektronisk övervakning av registreringsskyltar övervägas, enligt Mette Frederiksen.

– Vi har kommit fram till att vi måste ge polisen fler verktyg för att stoppa denna typ av brottslighet.

Vill stärka id-kontroller

Frederiksen talade även om stärkta id-kontroller mellan Sverige och Danmark, men tillade att fokus inte ska ligga på till exempel de människor som bor i Malmö men arbetar i Köpenhamn.

– Målet är de kriminella – det är inte de många pendlarna eller människorna som reser genom landet.

Även den danska justitieministern Nick Haekkerup (S) medverkade på presskonferensen. Han vill inte kommentera huruvida explosionen är gängrelaterad.

Damberg: Respekterar beslutet

I en skriftlig kommen tar till SVT säger inrikesminister Mikael Damberg att han har respekt för att den danska regeringen vill se över sina gränskontroller ”i syfte att hålla kriminella kort, så väl i Danmark som på väg in i landet.”

Damberg skriver också att ”när vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige.”

Han pekar också på det nära samarbetet mellan svenska och dansk polis.

”Både statsministern och jag har haft kontakt med danska regeringen de senaste dagarna. Tidigare i dag såg vi hur svensk polis kunde gripa en misstänkt för ett av sprängdåden i Köpenhamn. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla det samarbetet,” skriver Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningen mot Skatteverket i Köpenhamn

Mer i ämnet