Här stoppas mannen på Malmö centralstation. Foto: Athir Mohammed Abbas/ Privat

Sjuk då – frisk nu: Bombhotande man svårt fall för rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige man som hotade spränga Malmö centralstation i början av sommaren bedöms inte lida av någon allvarlig psykisk störning annat än vid själva gärningstillfället. Det gör att mannen inte kan dömas till rättpsykiatrisk vård.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar alltså att 44-åringen var påverkad av en allvarlig psykisk störning när han uttalade hot och sa att han hade vapen och sprängmedel i sina väskor, men att han är frisk idag.

– Det här är en komplikation som gör att det kan bli svårbedömt för rätten, säger Sven-Erik Alhem, tidigare chefsåklagare och rättsexpert.

Parallell

Det finns en rättslig parallell till det så kallade ”Rödeby-fallet” i Blekinge. Där sköt en pappa två ungdomar, varav en avled.  Händelsen ägde rum efter trakasserier mot mannen och hans familj.

Tingsrätten ansåg att han varken kunde dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård eftersom att han bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället men inte efter det. Hovrätten dömde Rödebypappan för grov misshandel och dråp men han slapp fängelsestraff på grund av de speciella omständigheterna.

”Viktigt att få tillståndet belyst”

– Det viktigaste är att få det psykiska tillståndet belyst, rätten kanske inte nöjer sig med en rättspsykiatrisk undersökning utan väljer att även höra en psykiatriker, säger Sven-Erik Alhem.

Det var den 10 juni som den 44-årige mannen blev hotfull och sedan sköts i båda benen av polis inne på centralstationen i Malmö.

Hela Malmö central spärrades av och nationella bombskyddet kallades till platsen och sprängde den väska som mannen hävdade innehöll en bomb och vapen. Senare visade det sig att väskan inte alls innehöll sprängmedel.

När mannen greps hade han flera olika pass och identitetshandlingar.

Åklagaren Thomas Olvmyr vill inte kommentera resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen av 44-åringen.

Även försvarsadvokaten Soroush Shahram är förtegen och vill inte gå in på detaljer.

 – Jag kan bara säga att det bekräftar den bild som försvaret har haft, Soroush Shahram.

Dom väntas 27 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man skjuten på Malmö C

Mer i ämnet