Danmark kallar hem sin ambassadör från Iran

Uppdaterad
Publicerad

Efter den danska polisens misstankar om att iransk säkerhetstjänst planerat ett attentat i Danmark vidtar den danska regeringen åtgärder. Danmarks utrikesminister meddelade på en presskonferens att landets ambassadör i Iran kallas hem. Samtidigt avfärdar Iran anklagelserna.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen säger att de misstänkta planerna om ett attentat på dansk mark är ”fullständigt oacceptabla”.

– Det är helt oacceptabelt att en främmande makt planerar att mörda en person i ett annat land, säger Samuelsen.

Polisinsatsen 28 september

Kallar hem Danmarks ambassadör

Vid en presskonferens under tisdagskvällen meddelar Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen att landets ambassadör i Irans huvudstad Teheran kallas hem.

– Det är en mycket stark och osedvanlig åtgärd, säger Anders Samuelsen.

Det danska utrikesdepartementet har även haft ett möte med Irans ambassadör i Danmark under tisdagen.

Vill lyfta frågan i EU

Utrikesminister Anders Samuelsen säger att ärendet är så pass allvarligt att man nu vill lyfta det i EU-sammanhang. Den danske utrikesministern vill att EU inför ytterligare sanktioner mot Iran.

– Vi har kontaktat en krets av likasinnade länder som delar vår oro. Vi ska tillsammans med de här länderna diskutera gemensamma åtgärder mot Iran, säger han.

Iran förnekar

Iran förnekar alla anklagelser om planerna på ett attentat i Danmark, och avfärdar misstankarna som konspirationsteorier. En talesperson för iranska UD påstår för danska TV2 och DR Nyheder att det handlar om desinformation och en sammansvärjning som ”välkända motståndare till Iran står bakom”.

Danmarks utrikesminister är inte förvånad över att Iran förnekar anklagelserna.

– Även om Iran förnekar uppgifterna, förändas inte det faktum att den iranska staten står bakom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsatsen 28 september

Mer i ämnet