Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under snökaoset i Skåne satt personer fast i sina bilar på E22:an i nära ett dygn. Trafikverket tillbakavisar kritiken om att orsaken till kaoset skulle vara att vägen är felkonstruerad. Foto: SVT

Konstruktionen på E22 ifrågasätts – Trafikverket: ”Inte fel på vägen”

Publicerad

Den nya, ombyggda E22:an invigdes för bara tre år sedan. Men att kaoset med över 1000 bilar som satt fast i snöovädret skulle bero på att vägen är felkonstruerad tillbakavisas av trafikverket.

– Säkerhetsmässigt är vägen byggd efter alla konstens regler, säger Bengt Olsson, presschef på trafikverket.

Efter händelserna förra veckan hörde många tittare av sig till SVT och påpekade att den nya vägen skulle ha en konstruktion som inte är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt, till exempel att backar är för branta och att det är för långt mellan av- och påfarter.

– Jag tror inte att det är vägkonstruktionen i sig som är det som orsakat det som hände, säger han.

E22 avstängd efter snökaos

Just nu pågår en utredning med flera myndigheter för att kartlägga exakt vad det var som gjorde att omkring 1000 bilar fastnade i snöovädret på vägen, men att till exempel skydda den från snö som blåser in tror inte Bengt Olsson är möjligt.

Hör varför Bengt Olsson menar att kaoset inte berodde på vägens konstruktion samt varför det inte går att skydda den mot liknande väder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet