Den man vars företag legat bakom flera av de skånska sopbergen är nu fast efter två år på rymmen. Foto: SVT

Mannen bakom sopbergen i Skåne fast – efter två år på rymmen

Uppdaterad
Publicerad

I april 2020 skulle den man som legat bakom flera sopberg i Skåne inställt sig på anstalten Kolmården. Nu, över två år senare, är flykten över och mannen kommer nu flyttas till en anstalt med högre säkerhetsnivå än det från början var tänkt.

Fredagen den 2 september hittades mannen på en adress i Staffanstorp, något som Sydsvenskan var först att rapportera om.

Det var i december 2019 som mannen dömdes till fängelse i ett år och tio månader för grov trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott och urkundsförfalskning. Hovrätten ansåg det bevisat att han tömt ett av avfallsföretagen, Malmö Metallteknik, på 3,5 miljoner kronor.

Bokföringen i sopberget

Dök inte upp på anstalten

Den 7 april 2020 skulle mannen inställa sig på anstalten Kolmården, men när han inte dök upp beslutade Kriminalvården att efterlysa honom. Nu, över två år senare, är mannen hittad och han ska sitta av sitt nästan två år långa fängelsestraff.

Den dömda mannen har själv önskat att få sitta på den öppna Tygelsjöanstalten, men kommer i stället placeras på en anstalt i Karlskoga med högre säkerhetsklass. Detta eftersom Kriminalvården ser en risk att mannen ska rymma igen.

Ersattes av sina släktingar

Fram till domen var mannen vd i flera avfallsbolag i Skåne. SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att flera skånska kommuner sedan flera år har rättsliga processer mot bolagen eftersom sopbergen anses vara miljöfarliga.

Hovrätten beslutade även om näringsförbud i fem år för mannen. Han lämnade då sina uppdrag i bolagen och ersattes av släktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokföringen i sopberget

Mer i ämnet