Anna Palmqvist, åklagare. Foto: Johan Dernelius, SVT/arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagaren häver häktningen – misstänkte 19-åringen släpps

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Anna Palmqvist har beslutat att häva häktningen av den man som varit häktad skäligen misstänkt för inblandning i mordet på Karolin Hakim i Malmö.

– För att kunna begära honom häktad på sannolika skäl måste misstankarna mot honom stärkas och det har utredningen inte kunnat visa. Han ska alltså släppas fri, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist i ett pressmeddelande.

Mannen är fortfarande aktuell i utredningen, som nu fortsätter med bland annat tekniska undersökningar och förhör.

– Han är inte misstänkt gärningsman, han är inte misstänkt skytt och inte misstänkt för att ha varit på platsen. Hans eventuella inblandning är fortfarande inte klarlagd till fullo, säger Anna Palmqvist till TT.

Mannen kontaktade polisen själv

Den 19-åriga Helsingborgaren som under torsdagen släpptes på fri fot, anhölls samma dag som Karolin Hakim blev mördad. Han gick till polisen själv när han visste att de hade varit och gjort en husrannsakan hemma hos honom, med anledning av att den misstänkta flyktbilen tillhörde honom.

–Han förnekar brott och är förfärad över den här misstanken. Han tycker att den här skjutningen är precis lika avskyvärd som alla andra gör, sa Therese Ståhlnacke till SVT Nyheter Skåne.

Misstänkt i knarkhärva i Helsingborg

Den 19-årige Helsingborgaren är en av de tolv personer som åtalades för grova narkotikabrott i februari 2019.

Åtalet kom efter en flera månader lång polisspaning på Drottninghög i Helsingborg, där polis och åklagare menar att de åtalade var en del av ett narkotikanätverk som styrde handeln med cannabis och kokain på Drottninghög.

Hade alibi under morddagen

Han har ett odiskutabelt alibi när det gäller tidpunkten för mordet, eftersom han satt i Helsingborgs tingsrätt som misstänkt i en stor narkotikarättegång på måndagsförmiddagen.

Hur förklarar han att hans egen bil användes?

– Det är föremål för sekretess vad han sagt och inte sagt. Det är det som vi hoppas få utreda i lite lugn och ro nu, sa vice chefsåklagare Anna Palmqvist till SVT.

Handstilsprov på byteshandlingar

19-åringen har hävdat att han inte ägde bilen som av polisen knyts till mordet – trots att den sedan helt nyligen står skriven på honom. Hans advokat Therese Ståhlnacke  uppmanade polisen att ta ett handstilsprov för att belägga om det var 19-åringen som skrivit på handlingarna för ett ägarbyte.

Anne Palmqvist vill inte kommentera uppgifterna om handstilsprovet, men Therese Ståhlnacke säger nu till TT att provet har gjorts.

– Man kunde direkt se att min klient inte medverkat till att bilen skrivits över på honom, säger hon och fortsätter:

– Alla andra omständigheter visar också att det inte var han som körde flyktbilen. Man åker väl inte med en bil med öppna skyltar om man har någon inblandning i det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet