Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Pappan lämnade olika berättelser till vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen återupptogs rättegången mot det föräldrapar som misstänks ha vållat sin månadsgamla dotters död. Ambulanspersonal och sjukvårdspersonal vittnade.

– När vi kommer dit utgår vi från att det handlar om en plötslig spädbarnsdöd, men när vi får igång hjärtat förstår vi att det måste vara någonting annat som har hänt. Min kollega säger att det är något som inte stämmer, berättar ambulanssjuksköterskan i vittnesförhöret.

Varken han eller hans kollegor lägger märke till något speciellt i hemmet. När de kommer in i lägenheten står pappan över det livlösa barnet.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Det finns oklarheter kring vad pappan gjorde strax innan han ska ha hittat henne livlös.

Enligt ambulanspersonalen sa pappan att han hört ett konstigt ljud när han satt vid datorn. När han gick fram till flickan var hon livlös.

En sjuksköterska som talade med pappan utanför sjukhuset i Kristianstad återger en annan version.

– Pappan sa att han värmde välling till flickan. Den blev för varm, så i väntan på att den skulle svalna gick han ut på balkongen och rökte. När han gick in till flickan igen hittade han henne livlös, säger sjuksköterskan till rätten.

LÄS MER: Båda föräldrarna häktade för spädbarnsmord

”Det fanns ingen mat i magen”

Barnet ligger på ett bord i bara blöjan, men ingen av de två ambulansförare som hörs kan påminna sig att de såg några skador på flickan. De sätter igång med hjärt- och lungräddning och sätter på flickan en andningsmask. Efter 10-15 minuter börjar hjärtat att slå.

– Men hon började aldrig att andas, säger ett vittne ur ambulanspersonalen.

När ambulans nummer två kommer till platsen sätts en sugkateter in på flickan för att få ur maginnehållet. Ambulanspersonalen minns att det bara kom upp slem och magsaft.

– Det fanns ingen mat i magen, så flickan kan inte ha ätit nyligen, säger det ena vittnet.

LÄS MER: Greps för misstänkt spädbarnsdöd

Ovanligt beteende

På eftermiddagen förhördes den undersköterska som satt ned med föräldrarna på akutmottagningen vid Kristianstads lasarett, dit barnet fördes.

– Jag skulle finnas där för dem för att förklara vad som händer och vara ett stöd, säger undersköterskan.

Hon berättar för rätten att föräldrarna var väldigt tysta och inte ställde några frågor. De var också distanserade från varandra.

– Det var ett ovanligt beteende. Oftast brukar folk vara antingen väldigt intensiva och vilja vara nära barnet, eller så ställer de tusen frågor om vad som händer, säger undersköterskan.

Rättegången fortsätter

I ett polisförhör, en dryg vecka efter händelsen, har undersköterskan återgett något pappan berättade.

– Han sa att flickan hade lätt för att få blåmärken. Att de hade varit på BVC av oro för detta, men fått svaret att det inte var någon fara, säger undersköterskan i det tidigare polisförhöret.

På onsdag fortsätter rättegången i Kristianstads tingsrätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet