Foto: TT

Skarp kritik för romregister

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot Skånepolisens så kallade romregister och pekar särskilt ut fyra poliser i olika positioner.

– De brister som har funnits inom polismyndigheten har inneburit att man har byggt upp ett mer eller mindre permanent släktregister av personer med romskt ursprung, säger Cecilia Renfors (JO).

(JO) pekar särskilt ut länspolismästaren, chefen för länskriminalavdelningen, chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund och den polis som byggde upp registrena i den dåvarande polismyndigheten i Skåne.

Polisens romregister

De brister som bland annat lyfts fram är att uppgiftsinsamlingen varit för generell, att det inte angetts vilka personer som inte är misstänkta och att en gallring inte skett.

– Vi noterar att JO ser det på det sättet. Det är ytterst allvarligt. Vi ska inte ha något register med etnisk grund. Vi ser inte att vi har det, men får verkligen arbeta framåt med att säkerställa att vi inte kommer ha det, säger Annika Stenberg, regionpolischef Syd.

Två register

Kritiken gäller de två register som polisen i Lund upprättade 2011, och som Dagens Nyheter avslöjade i september 2013. Registren kallades för ”Konflikt, Staffanstorp, romer” och ”Kringresande”. Dessa innehöll en kartläggning av bland annat romer, men också anhöriga, barn och avlidna. Vissa helt utan koppling till kriminalitet. Totalt innefattas nästan 4700 personer.

– Detta är ett övergrepp i modern tid. Den första tanken som slog mig var att registreringen påminner om den registrering av judar och romer som nazisterna gjorde under 1930-talet, sa Erland Kaldaras, ordförande för Romska Kulturcentret i  Malmö i samband med avslöjandet.

Olagligt

2013 konstaterade kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) att registret var olagligt.

– Jag tycker det finns många brister i registret. Det är ett riktigt dåligt register skulle jag vilja säga. Jag tror aldrig jag sett ett så dåligt register, sa Sigurd Heuman, på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden till SVT då.

SIN konstaterade dock att registret inte fokuserade på etnicitet, utan snarare på kriminalitet. Polisen ålades att antingen rensade upp i registret eller skulle slänga det helt.

Senare fattade Justitiekanslern (JK) ett principbeslut att alla som var med kunde få 5000 kronor i Skadestånd. Dock skulle de drabbade själva ansöka om skadeståndet.

Allvarliga konsekvenser

Enligt JO visar polisens hantering av registrena på ”omfattande och allvarligt brister i kriminalunderrättelseverksamheten”. En del av kritiken handlar om att bristen på gallring av uppgifterna mer eller mindre byggde upp ett släktgalleri för personer med romskt ursprung.

Dessutom har ansvarsfördelningen inom myndigheten varit oklar, vilket lett till att det saknats styrning och kontroll över registret och att det fanns mycket begränsade möjligheter att upptäcka missförhållanden.

– Jag vill poängtera att det förtroende som lagstiftaren har gett Polismyndigheten, genom den omfattande rätten att behandla uppgifter inom kriminalunderrättelseverksamheten, förutsätter att man noggrant efterlever och respekterar polisdatalagens integritetsskyddsbestämmelser, säger Cecilia Renfors.

Under tiden JO har granskat registrena har polisen omorganiserats till en enda myndighet och många av de personer som kritiseras är inte längre kvar på samma tjänst.

– Självklart tar vi JO:s kritik på största allvar. Det var en bristande organisation som lett till de här felaktigheterna. Vi har dragit igång ett nationellt och regionalt arbete för att styra upp de här frågorna, säger Annika Stenberg, regionpolischef Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet