Foto: SVT/Arkiv

SSU-ordförande tillbakavisar kritik: ”Ber om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

I flera medier har SSU Skånes ordförande, Mansour Ahmed, pekats ut som en av de inom organisationen som har agerat olämpligt.

Ahmed menar att det handlar om interna maktstrider och ber om ursäkt om någon tagit illa upp av hans beteende.

Under veckan har det rapporterats om homofoba och antisemitiska uttalanden från flera SSU-företrädare i Skåne. Enligt medier har en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck tagit över lokala förbund i SSU Skåne.

Bland annat pekas SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed ut i en intern rapport som en av flera som betedde sig hotfullt under en distriktårskonferens förra året.

Turbulensen inom SSU

– Vårt förtroende för SSU Skånes ledning är djupt skadat, säger Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU, till TT.

Handlingsplan krävs

Från centralt hålls krävs nu att SSU Skåne återkommer med en handlingsplan.

– Vi ger dem tre veckor, sedan kan vi ta ställning till om det är trovärdigt, säger Törnestam.

SVT Nyheter Skåne har sedan i tisdags sökt Mansour Ahmed för en kommentar. Men i ett mejl till TT uppger Mansour Ahmed att han själv inte kommer att delta i arbetet med att reda ut missförhållandena.

Problem sedan länge

Han säger också att problemen inom SSU Skåne funnit långt före hans tid.

”Distriktsstyrelsen arbetar aktivt med att försöka läka distriktet och för att alla ska känna sig inkluderade och delaktiga”, uppger Ahmed.

SSU inför från centralt håll nu en kandidatförsäkran, där varje förtroendevald medlem får skriva under ett dokument där det framgår vad som förväntas av dem. Dessutom införs en granskningsfunktion – en grupp som tar emot och följer upp tips om eventuella brott mot förbundets principer, för att i ett tidigt skede upptäcka om någon förtroendevald bryter mot SSU:s principer.

”Jag välkomnar de beslut som förbundsstyrelsen i SSU fattat om att distriktet ska upprätta en handlingsplan samt att de inrättar en central granskningsfunktion och en kandidatförsäkran”, skriver Mansour Ahmed till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet