Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Försvarsministern kräver Gazaplan av Netanyahu

Israels försvarsminister Yoav Gallant kritiserar premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal på onsdagskvällen.

Gallant menar att den enda fungerande lösningen efter kriget är att etablera ett lokalt "icke-fientligt" palestinskt styre i Gaza, en fråga han lyfte redan den 7 oktober.

Att frågan ännu inte har diskuterats i krigskabinettet kan tolkas som att Israels militär ska styra i Gaza, säger Gallant.

– Det är ett negativt och farligt alternativ för Israel, säger han.

Benjamin Netanyahu har genomgående framhållit att Israels mål med krigföringen i Gaza är att utrota Hamas.

Överblick

Gustav • Hej! Varför kallar ni det "kriget i Gaza"? Förs det inte krig mot Israel?

Hej Gustav. Sedan den 7 oktober, då Hamas anföll Israel, pågår ett krig mellan terrororganisationen och Israel som utspelar sig på Gazaremsan. Därav kriget i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Poeten Mahmoud AlShaer: ”All min tid har brunnit upp och ligger i ruiner”

Poeten och journalisten Mahmoud AlShaer har lämnat rapporter till SVT Kulturnyheterna inifrån den instängda och krigshärjade Gazaremsan, ända sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut.

I våras tvingades han lämna sitt hem i Rafah i samband med den massiva offensiven. Kriget är nu inne på sin åttonde månad och under måndagen lyckades poeten skicka ett meddelande till oss på ett svajigt internet.

– Jag känner av ensamheten. Och jag känner att all min tid... har brunnit upp.

Hör mer i videon nedan.

Anders • Hej! Finns det någon exakt siffra på hur många civila som har dödats och skadats i Gaza?

Hej Anders! Dessvärre finns det inte några säkra, exakta siffror. Inga journalister släpps in i Gaza och så som situationen ser ut på marken är det oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att verifiera varje enskilt dödsfall. Enligt de senaste uppgifterna från det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza har över 37 000 dödats sedan den 7 oktober. Betydligt fler har skadats. Men det går som sagt inte att säga någon exakt siffra.

Markerad händelse

Stort raketanfall mot norra Israel

Totalt omkring 160 raketer ska enligt den israeliska militären ha avfyrats från Libanon mot norra Israel sedan onsdagsmorgonen. Drygt 70 raketer uppges ha skjutits upp i Meron, ett högt berg i gränsområdet, rapporterar Times of Israel.

Flera raketer sägs ha blivit nedskjutna, medan andra slagit ned och orsakat bränder på marken. Klipp som publicerats på sociala medier visar otaliga raketer över himmeln, skriver Times of Israels försvarsreporter på X. Det finns enligt tidningen inga uppgifter om skadade i attackerna.

Det omfattande raketanfallet sker efter att den israeliska militären har dödat fyra Hizbollah-ledare, varav en av dem befälhavaren Taleb Abdallah.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN-utredning slår fast: Båda sidor har begått krigsbrott

Både Israel och Hamas har begått krigsbrott under kriget i Gaza. Det hävdar en oberoende FN-utredning enligt flera medier, däribland nyhetsbyrån Reuters. I en av de två utredningarna anklagas Israel även för att ha begått brott mot mänskligheten.

Israel, som inte har samarbetat med FN:s undersökningskommission, tillbakavisar resultaten och menar att kommissionen styrs av en "politisk agenda mot Israel", skriver Reuters. Hamas har ännu inte gett någon kommentar.

Rapporten ska presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter nästa vecka.

Under gårdagen kom också uppgifter om att FN misstänker att krigsbrott begåtts på båda sidor i samband med insatsen där israelisk gisslan fritogs och över 200 palestinier ska ha dödats.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Hizbollah-topp dödad i räd

Sent i går kväll kom uppgifter om att en högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah dödats i en israelisk flygräd mot en by i södra Libanon.

– Det är fortfarande anonyma militärkällor som både israeliska, libanesiska och internationella medier citerar när det kommer till detaljerna, säger Gilda Hamidi-Nia, SVT:s utrikesreporter som befinner sig i Jerusalem tillsammans med fotograf Pablo Torres.

Hizbollah har bekräftat attacken och sagt att befälhavaren var Taleb Abdallah, som även kallas för Abu Taleb.

– Han ska ha varit befälhavare av de centrala delarna vid gränsen i södra Libanon.

Enligt en militärkälla till nyhetsbyrån Reuters är han den högst uppsatta Hizbollah-ledaren som hittills dödats. Ytterligare tre personer kopplade till Hizbollah ska ha dött i attacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Analytikern: Israel och Hamas tolkar FN-resolutionen olika

Ett tydligt ja saknas från Hamas angående förslaget om vapenvila.

Enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken har Israel bekräftat sitt stöd för den resolutionen om vapenvila som FN antog under måndagen. Samtidigt har Benjamin Netanyahu inte själv gått ut med att hans regering står bakom förslaget. Mellanösteranalytikern Bitte Hammargren är inte helt säker på att den israeliske premiärministern kör med raka rör:

– Egentligen strider det mot Netanyahus egna avsikter.

Markerad händelse

Hamas ställer krav på förslaget om vapenvila

Hamas säger att de har gett sitt svar på förslaget om vapenvila till medlare. Terrororganisationen önskar ett antal ändringar, säger deras talesperson Jihad Taha enligt AP:

"Ändringar som bekräftar vapenvilan, tillbakadragande (av militär), återuppbyggnad och (fång)utbyte."

Taha gick inte in på vidare detaljer kring kraven.

Israelisk attack dödar fyra inklusive Hizbollah-topp

En israelisk attack mot byn Jouya i södra Libanon sent på tisdagen dödade minst fyra personer, inklusive en högre fältchef i den libanesiska väpnade gruppen Hizbollah, säger milisen i ett uttalande.

Han identifierades av källorna som gruppens befälhavare för den centrala regionen av den södra gränsremsan, som omfattar några av de städer som drabbats hårdast under de senaste åtta månaderna av skottväxlingar mellan Israel och Hizbollah.

Markerad händelse

Israelisk källa: Hamas avvisar förslaget

Under tisdagskvällen kommer Reutersuppgifter från en israelisk myndighetskälla om att Hamas har avvisat förslaget om vapenvila som FN antog under måndagen. Den palestinska militanta gruppens svar mottogs av medlare, menar källan.

"De (Hamas) har ändrat alla de viktigaste och mest betydelsefulla punkterna", sa myndighetskällan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet