Ny bevisning i rättegång mot föräldrarna till flickan som förgiftades av ättika, 20 000 bin invaderade Theas hus och Cloetta måste förstöra 850 ton choklad. Där har du några av våra nyheter den här veckan. Foto: Polisen/Privat/TT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Ny bevisning i fallet med den ättiksförgiftade flickan, Theas hus invaderades av 20 000 bin och Cloetta tvingas förstöra hundratals ton choklad.

Där har du några av våra nyheter den här veckan.

Just nu pågår rättegången i hovrätten mot föräldrarna till den flicka från Eslöv som förgiftades svårt sedan hon druckit ättika.

I tingsrätten fälldes båda föräldrarna för majoriteten av åtalspunkterna, men friades för olaga frihetsberövande i den tidigare bostaden. Nu kommer åklagaren med ny bevisning i form av en film.

Ny bevisning i ättiksfallet i Eslöv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se när polisen går igenom familjens tidigare bostad i Eslöv. Filmen används som ny bevisning i det så kallade ”ättiksfallet”. Foto: Polisens förundersökning

Svenskar är bra på att sopsortera, men det kunde definitivt varit bättre. Bara i Sysavs skånska återvinningsanläggning hittar man hundratals kilo ädelmetaller som skåningarna sorterat som ”brännbart”. Här finns både guld och silver.

Återvinningen i Malmö är en guldgruva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt är inte guld som glimmar. Återvinningspersonalen hittar även mindre ädla metallföremål i askan. Foto: Johan Dernelius

Cloetta ska förstöra 850 ton choklad, bland annat Kexchoklad, Sportlunch och Polly. Anledningen är att chokladen innehåller förorenad palmolja som kan vara cancerframkallande.

Företaget har sitt huvudkontor för den kommersiella verksamheten i Malmö och ärendet landade därför på Malmö stads bord.

Cloetta ska förstöra hundratals ton choklad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
850 ton choklad måste förstöras efter larm om cancerframkallande ämnen i palmolja Foto: TT

Plötsligt såg Thea Kärrman i Hörby ett svart moln utanför fönstret. Det var en stor bisvärm – som nu flyttat in i husets fasad.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det var som en skräckfilm, säger Thea Kärrman, som nu efter några dagar med sina nya inneboende tycker att bina är väldigt snälla.

20 000 bin svärmade in i Theas hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Thea Kärrmans egna bilder på bisvärmen som plötsligt dök upp i hennes hem i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT och privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.