Nya åtgärder vidtas, bland annat ska egen personal alltid finnas på plats vid tömning och städning av stallet, säger företagets vd Claes Cedergren till SVT. Foto: SVT/TT

Äggleverantören till SVT: ”Extern personal ska aldrig mer avliva djur”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största äggproducent, C A Cedergren i Mönsterås, säger till SVT Nyheter att de har identifierat var det brustit i produktionskedjan och vidtar nu flera åtgärder.

– Normalt sett är det personalen från slakteriet, ett externt företag vi anlitar, som ska se till att stallet är tomt och det är i det steget det brustit, säger Claes Cedergren, vd för företaget.

Avslutade genast samarbetet

Efter att en smygfilm från djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen publicerats, där man ser att flera hönor slås ihjäl med träpåkar och en höna kläms i en dörr, har äggleverantören vidtagit åtgärder.

C A Cedergren avslutade samarbetet med städbolaget vars personal misstänks ha plågat djuren. Under fredagen meddelade företaget att egen personal alltid kommer att finnas på plats vid tömning av stallet framöver.

– Slaktbilen ska hållas kvar så länge som möjligt så vi med vår egen personal hinner dammsuga alla levande djur som blir kvar i stallet. Därmed säkerställer vi att det är vårt ansvar att stallet är helt tomt innan man sätter igång med grovsaneringen, säger Claes Cedergren.

Bara egen personal

Dessutom ska egen personal finnas tillgänglig ifall man upptäcker levande djur vid städning av stallet.

– Om extern personal som ska rengöra, mot förmodan upptäcker levande djur, ska de under inga omständigheter någonsin mer avlida djur själva, utan det görs av egen personal.

Tror du att konsumenternas förtroende för er är skadat?

– Det är svårt att säga, men vi vidtar nödvändiga åtgärder och dessutom genomför vi en egen intern utredning, säger Claes Cedergren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hönor plågas till döds

Mer i ämnet