Åklagaren Lena Kastlund åtalar polisbefälet på tre punkter.

Åklagaren: ”Alltid svårt med verbala uttalanden”

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt två veckor, den 4 oktober, faller domen mot det polisbefäl i Växjö som misstänks för sexuella ofredanden mot tre kvinnliga kollegor. Åklagaren är nöjd med rättegången och hoppas att mannen ska dömas men är samtidigt medveten om att det finns svårigheter när ord står mot ord.

Tre kvinnor har anmält polisbefälet för sexuellt ofredande. I ett av fallen har åklagaren yrkat på alternativt ofredande. Det gäller händelsen vid en julfest där en av kvinnorna uppger att befälet ska ha frågat om de ”ska gå hem och knulla nu då”. Något som mannen förnekar.

– Om tingsrätten inte tycker att det är sexuell ofredande så har de ett alternativ. Det är alltid svårt med verbala uttalanden så vi får väl se vad tingsrätten kommer fram till, säger Lena Kastlund åklagare.

Rättegången bjöd inte på några överraskningar och alla berättade i stort sett samma sak som de sagt under förundersökningen.

Att de är eller har varit kollegor var det någonting som märktes av i rättsalen?

– Jag tyckte att kvinnorna verkade lite besvärade men jag vet inte om det är för det de blivit utsatta för eller för att de är kollegor. Det är väl kanske extra känsligt när de är arbetskamrater. Det har väl funnits en del kåranda inom polisen har man hört. Men det känns som om det blivit bättre i dag det där med att man inte vill anmäla en kollega.

Dom meddelas den 4 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet