Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Lindholm visar hur han hade kört olycksfartyget Marco Polo genom Hanöbukten. Foto: SVT

Efter oljekatastrofen – nu är fartyget Marco Polo övningsplats för blivande sjökaptener i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 oktober gick passagerarfärjan Marco Polo på grund i Hanöbukten i Blekinge, och minst 150 000 liter olja läckte ut i Östersjön. Nu styr blivande sjökaptener färjan förbi grundet i en simulering på Sjöfartshögskolan i Kalmar, rapporterar P4 Blekinge.

Genom en simulering kan studenterna på Sjöfartshögskolan återskapa rutten som färjan Marco Polo åkte – fast utan att gå på grund. Alexander Lindholm läser sitt tredje år till sjökapten och tycker att simuleringarna är viktiga.  

– Vi arbetar ständigt som studenter här med att utsätta oss för olika scenarion. Vi får förbereda oss på när vår teknik inte fungerar och vikten av att kunna förlita sig på sina egna kunskaper och inte bara tekniska hjälpmedel, säger Alexander Lindholm. 

Fartyg på grund utanför Hörvik

Blivande sjökaptener saknar sjövana

Robert Fredriksson är lärare på skolan och har flera års erfarenhet som sjökapten. Han berättar att han under sin tid till sjöss ofta stötte på nyexaminerade kaptener som saknade sjövana.

En simulering, där man kan efterlikna olika fartyg och deras rutter, är så nära havet en student kan komma.  

–Sista året kör studenterna en resa runt jorden där man lägger in aktuellt väder för den veckan. Sedan åker studenterna över Atlanten och väljer det vägval som är bäst, säger Robert Fredriksson.

Studenterna övar på kvällarna 

Alexander Lindholm är övertygad om att simuleringen runt Hanöbukten kommer att gynna hans utbildning till sjökapten.

– Marco Polo har blivit ett samtalsämne i skolan. Majoriteten av sjöfartens regelverk idag är uppbyggda på diverse olika katastrofer, säger Alexander Lindholm.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet