Jojjes kök tvingas flytta enligt dom från Kalmar tingsrätt

Publicerad

Jojjes gatukök i Oskarshamn måste flytta från de nuvarande lokalerna och det ska ske omedelbart, enligt en dom från Kalmar tingsrätt under måndagen.

Enligt domen från Kalmar tingsrätt ska Mustafa Türkkan ”omedelbart avflytta från lokalen” han döms också att betala kommunens rättegångskostnader.

Konflikten mellan Mustafa Türkkan, ägare till gatuköket, och Oskarshamns kommun har handlat om att kommunen i mars 2018 sade upp hyresavtalet med Mustafa Türkkan för att sedan kunna riva gatuköket och bygga parkeringsplatser där.  Men Mustafa Türkkan anser att uppsägningen av hans hyreskontrakt inte gått rätt till och har därför vägrat flytta. Han menar att ersättningslokalen som kommunen erbjudit honom har för hög hyreskostnad.

– Jag är mycket besviken på domen och kommer att överklaga den. Något annat alternativ kan jag inte se, säger Mustafa Türkkan som driver gatuköket.

Han skulle ha lämnat lokalen i oktober förra året vilket han inte gjorde, i januari lämnade Oskarshamns kommun in en stämningsansökan mot ägaren och i augusti hölls förhandlingar i Kalmar tingsrätt mellan parterna. Enligt domen från Kalmar tingsrätt under måndagen så tvingas han nu alltså lämna lokalerna omedelbart.

– Det står i domen att jag måste lämna lokalen, men det här är ingen lokal. Det är en gammal busskur som jag har byggt om, säger han.

Oskarshamnare har engagerat sig i frågan och flera tusen personer har skrivit under sitt namn på en protestlista för att bevara gatuköket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer