Bild från den tragiska olyckan utanför Fliseryd där två personer omkom. Foto: Polisen

Bilföraren i rätten: ”Önskar att jag dött i stället”

Uppdaterad
Publicerad

Den 58-årige mannen, som orsakade dödsolyckan utanför Skrika, uttryckte i dag ånger i rättssalen. Han säger att han inte har något minne av det inträffade, men att han önskar att det i stället hade varit han som dog.

Det blev en känslosam andra dag i Kalmar tingsrätt, då åklagaren kommit fram till åtalspunkterna som gäller dödsolyckan i Skrika. 58-åringen åtalas för grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri, bland annat.

Två personer omkom i den mötande bilen, en ung mamma i 30-årsåldern och en äldre man i 70-årsåldern. Den tredje personen i bilen, en man i 30-årsåldern, vittnade i dag om olyckan och hur den påverkat honom och anhöriga.

Dödsolyckan i Fliseryd

LÄS MER: Åklagaren vill se högt straff för 58-åringen

Kom i hög hastighet

Mannen skadades även han svårt efter olyckan och har fått opereras flera gånger för allvarliga benbrott. Under förhöret i tingsrätten berättade han bland annat om hur han uppfattade att olyckan gick till.

Själva hade de medvetet valt att köra på små vägar, och i mycket låg hastighet, eftersom de körde med släp, berättar han. Enligt vittnesmålet hann han knappt reagera på att det var en bil som kom emot dem, eftersom den mötande bilen färdades i så hög hastighet.

LÄS MER: Riksåklagaren uppmärksammar dödsolyckan i Fliseryd

Rättegången efter dödsolyckan i Skrika fortsatte under fredagen i Kalmar tingsrätt. Foto: Kaisa Andersson/SVT

”Varit bättre om jag gått åt”

Även den tilltalade 58-åriga mannen hördes. Han var tydligt ångerfull och grät stundtals både innan och under förhöret.

– Jag skäms för det jag ställt till med. Jag hade gärna berättat om allt men jag kan faktiskt inte det, jag minns inte. Jag kan inte göra mer än att sitta här. Jag tar mitt straff, det jag får, säger han.

Han berättar att han är narkoman, att han tar droger nästan varje dag. Han säger att han och alla missbrukare han känner tar sig fram med bil, att man blir egoistisk av missbruket och inte tänker på konsekvenserna.

– Det hade varit bättre om jag gått åt. Jag hade önskat att det varit så, säger 58-åringen.

Under eftermiddagen hölls förhör med bland annat vittnen som såg själva olyckan, och bilister som själva höll på att krocka med 58-åringen på samma väg, bara minuter innan olyckan.

Yrkar på 5 års fängelse

Åklagaren har tidigare sagt att hon yrkar på ett långt fängelsestraff för 58-åringen, och på fredagen stod det klart att hon yrkar på fem års fängelse, eller i vart fall inte understigande fyra år.

– Jag menar att det är så pass allvarliga brott och så många som mist sitt liv och skadats allvarligt att det bör vara ett högt fängelsestraff, säger Åsa Adolfsson, åklagare till SVT Nyheter Småland.

De anhöriga till de omkomna kommer kräva ett skadestånd på sammanlagt drygt en halv miljon, meddelade målsägandebiträdet.

Dom i målet kommer att meddelas om en vecka, den 4 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Fliseryd

Mer i ämnet