Kalmars landshövding Thomas Carlzon menar att alla kan hjälpa till genom att spara på vatten och köpa svenska produkter. Foto: TT/SVT

Landshövdingen: ”Viktigt att vi alla hjälps åt tillsammans nu”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen samlas länets kommuner och olika aktörer inom livsmedelsproduktion till ett krismöte om foderbristen.

Sydöstra Sverige är den plats som har drabbats hårdast av årets torka och vattenbrist. Detta har medfört att läget för lantbrukare i Kalmar län är mycket allvarlig, enligt Länsstyrelsen Kalmar län

– Syftet med mötet är att sammanställa en gemensam lägesbild, att förutse konsekvenser på kort och lång sikt och att diskutera möjliga åtgärder. Det är jättemånga som hört av sig och vill hjälpa till. Vi hoppas att vi kan få råd och tips ifrån varandra hur vi skall gå vidare med det här, säger Karin Bergman, stabschef på Länsstyrelsen.

Torkan i småland 2018

”Väldigt allvarlig situation”

SVT Nyheter Småland var på plats i Kalmar och träffade Håkan Lundgren, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund Syd, i samband med krismötet.

– Vi är i en väldigt allvarlig situation när det gäller foderbrist. Jag har varit med länge men har aldrig varit med om någonting liknande. Det är bra att kommuner och länsstyrelsen gör vad de kan och erbjuder slåtter, men det kommer ha marginell betydelse. Det kommer inte lösa situationen, säger Håkan Lundgren

Vissa åtgärder redan vidtagna

Länsstyrelsen och länets kommuner har redan vidtagit en rad åtgärder för att underlätta för lantbrukarna men det kommer behövas vidare jobb för att få bukt med torkan och foderbristen.

– Foderkrisen är svår och det är viktigt att vi alla hjälps åt tillsammans nu. Vi har gett tillstånd att använda alla ytor som ligger i träda. Men det är också viktigt att konsumenterna hjälper till genom att spara på vattnet och köpa svenska produkter, säger Kalmars landshövding Thomas Carlzon till SVT Nyheter Småland vid krismötet.

FAKTA: ÅTGÄRDER FÖR ATT MILDRA FODERBRISTEN

  • Utnyttja alla marker till bete och skörd. Den som har marker som inte nyttjas kan erbjuda djurhållare om de behöver den för skörd eller bete i år.
  • Slå vallarna nu om det inte redan är gjort. Vallens utveckling är nästan tre veckor tidigare än normalt och torkan har gjort att tillväxten står stilla. Om vallarna slås nu finns chans till en återväxt och en tredje/fjärde skörd av vallarna när regn kommer.
  • Du som behöver köpa foder måste höra av dig till foderförsäljarna som har kölistor. Det är mycket svårt att få tag på foder redan nu.
  • Den lantbrukare som behöver skörda eller beta trädan före 1 augusti behöver inte anmäla detta till Länsstyrelsen, eftersom undantag på grund av torkan kan tillämpas i hela länet i år.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet