Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mattias Rööst, medicinskt ansvarig läkare på vårdcentralen Capio Hovshaga i Växjö. Foto: Clary Kroon/SVT

Medicinskt ansvarig: ”Vi har förstärkt läkarnärvaron på plats”

Publicerad

I förra veckan kom IVO, inspektionen för vård och omsorg, med hård kritik efter att ha granskat hur äldrevården hanterades i början av pandemin. Myndigheten kritiserar alla regioner och det har främst handlat om att det inte gjorts individuella bedömningar av läkare. Men mycket har hänt sedan i våras.

Mattias Rööst är medicinskt ansvarig läkare på vårdcentralen Capio Hovshaga i Växjö, som under hösten ställt om sin verksamhet och jobbar för att kunna jobba mer mot äldreboendet Evelid. Nu träffar de patienter på äldreboendet Evelid flera gånger i veckan. 

– Vi har förstärkt läkarnärvaron på plats så vi ska kunna hålla en bra kvalité och göra individuella bedömningar, säger Mattias Rööst. 

Sedan oktober har covidavdelningen på Evelid tagit emot patienter även från andra äldreboenden och från hemsjukvården. Det har gjort att det nu är fler patienter som vårdas där och att det finns två olika avdelningar. 

Vård på sjukhus eller äldreboende

Nationellt har det varit en diskussion kring vad som är bäst för patienterna som är äldre och drabbas av covid. Är det sjukhusvård eller vård på ett äldreboende det bästa. Mattias Rööst tycker det är viktigt att vara medveten om att det är väldigt individuellt. 

– Beslutet måste tas utifrån vilka grundsjukdomar patienten har. Det görs en bedömning av skörheten och vilken typ av vård som patienten klarar av. 

I klippet kan du höra Mattias Rööst berätta mer om varför han tycker att det är viktigt med ökad läkarnarvaro. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet