Nu krävs företagen som dömdes i den så kallade mobilhärvan på närmare en miljard kronor av Skatteverket. Foto: AP, TT

Skatteverkets smäll mot småländska företagen i mobilhärvan – krävs på över 800 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Lokalpolitikern startade bolag efter uppmaningar från en fotbollsdomare och okända personer från Libanon. Företagen blev enorma framgångar som snabbt omsatte miljardbelopp. Men Skatteverket menar att allt var fejk.

I fem färska beslut drabbas nu bolag i den så kallade mobilhärvan av skattesmällar på sammanlagt närmare en miljard. Huvuddelen rör två småländska företag.

Mobilhärvan har beskrivits som Sveriges största bedrägerihärva, och efter det första åtalet dömdes flera personer nyligen till långa fängelsestraff i hovrätten. Och det är bolagen från den grenen av härvan som nu krävs på jättebelopp av Skatteverket.

Tre av dem är registrerade i Stockholm och två i Småland, båda i Markaryd. De två krävs nu på sammanlagt över 800 miljoner i moms och skattetillägg. Bolagen drevs av en dåvarande lokalpolitiker och hans familjemedlemmar – även om dessa säger sig haft minimal insyn i de verkliga affärerna.

Bolagen i mobilhärvan har handlat med mobiltelefoner, IP-telefoni och minneskort. Enligt Skatteverket har det till stora delar varit skenaffärer med målet att begära tillbaka moms som aldrig betalats in.

Osannolika framgångar

IP-telefonin i ett av de småländska bolagen ska ha sålts i över 20 länder – bland annat Afghanistan, Azerbajdzjan och El Salvador. Men enligt Skatteverket har handeln aldrig ägt rum.

Skatteverket pekar också på att bolagen haft en osannolik tillväxt utan tidigare erfarenhet av telekombranschen. Det ena Markarydsbolaget ska ha omsatt nästan 2,6 miljarder och det andra nästan 1,5 miljarder efter bara ett halvår. Och trots den enorma omsättningen ”har det inte framkommit vem som ska ha drivit denna verksamhet, utfört försäljningen eller upprättat fakturorna”.

Bolagens företrädare har tillbakavisat alla anklagelser om lagbrott och fusk. Politikern avsade sig alla politiska uppdrag strax efter de första polisförhören. Han har beskrivit hur han fått hjälp från personer från Libanon och Cypern att driva bolagen – men hävdar att bolagen också kapats av samma personer. Ex-politikern uppger att han och hans familj ”var ekonomiskt kidnappade”

Han ska ha dragits in i affärerna av en fotbollsdomare på elitnivå, och även haft kontakter med en kriminellt belastad person som senare varit internationellt efterlyst för sin roll i härvan, men som ändå kunnat fortsätta driva sina företag med hjälp av Bolagsverket.

Både fotbollsdomaren och ex-politikern har dömts till fängelse för sin inblandning i härvan. Det är dock mycket osäkert om staten kommer att få tillbaks några pengar från bolagen, som samtliga begärts i konkurs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så granskades mobilkuppen Foto: SVT

LÄS MER: Sverige bjöd in momsbedragarna – ”Som att gå ut i snöstorm utan byxor”

LÄS MER: Aktörer i mobilhärvan kopplas till bolag runt börsraketen Aegirbio – nu ska kopplingarna utredas

Totalt kräver Skatteverket bolagen på runt 824 miljoner kronor i obetald moms, samt runt 165 miljoner kronor i skattetillägg. Totalt drygt 988 miljoner kronor. Alla bolagen är inblandade skattebrottsmålet som nyligen resulterade i fleråriga fängelsestraff för sju personer efter en dom i hovrätten. Samtliga bolag har påbörjat konkurs.

Källa: Skatteverket och Nyhetsbyrån Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet