Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare och advokat om hovrättsdomen Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

”Mycket bister läsning” – utpekade huvudmannens advokat vill ta mobildomen till HD

Uppdaterad
Publicerad

Mildrade men fortsatt långa fängelsestraff. Det blev hovrättens dom i det första åtalet om den så kallade mobilhärvan.

Den utpekade huvudmannen är besviken – och hans advokat kommer att försöka driva målet till Högsta domstolen.

– Det är mycket bister läsning, och beklagligt att hovrätten valt att helt utelämna att bemöta de juridiska invändningar som försvaret haft, säger försvarsadvokaten Slobodan Jovicic.

I våras dömdes hans klient och sex andra till fleråriga fängelsestraff för grovt skattebrott och grovt näringstvättsbrott i Växjö tingsrätt. I åtalet har en tidigare frisersalong i Halmstad haft en central roll, och bland de åtalade finns en fotbollsdomare på elitnivå och en tidigare lokalpolitiker. Samtliga åtalade förnekar brott.

Domen överklagades till Göta hovrätt som efter en flera veckor lång huvudförhandling meddelade att den utpekade huvudmannen, som suttit häktad och dömts till åtta års fängelse, inte längre skulle vara kvar i häktet – ett besked som välkomnades av Slobodan Jovicic.

”Väldigt besviken”

Hovrättens dom innebär dock att huvudmannen fortfarande döms till fängelse, om än ett kortare straff – sex år och sex månader.

– Han är givetvis väldigt besviken, säger Slobodan Jovicic, som kommer att försöka få prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Åklagaren Marianne Forsström konstaterar att domen ligger i linje med hur hon sett på målet.

– De ändringar som gjorts gäller i huvudsak straffvärdet och sänkt straffen. Det är en bedömningsfråga som jag kan acceptera.

”Vind i seglen för åklagarna”

Forsström tycker det är svårt att säga vad domen får för konsekvenser för de övriga ärendena i mobilhärvan (se faktaruta) men Slobodan Jovicic tror att den innebär fördel för myndigheterna.

– Det kommer givetvis att vara vind i seglen för åklagarna och Skatteverket, absolut.

Domen innebär också att flera brottsrubriceringar ändras och straffen mildras för de flesta åtalade.

  • En person som i tingsrätten dömdes till sju år får även han sex år och sex månader.
  • En åtalad som tingsrätten dömde till sju års fängelse får i hovrätten fem år och en som dömts till fem år får nu fyra.
  • För två åtalade, som fått fyra respektive sju år, fastställs fängelsestraffen.
  • En åtalad får skärpt straff från två års fängelse till fyra år.
  • Företaget Jolumar, den tidigare frisersalongen som stått i centrum för åtalet, får sin företagsbot minskad från tio miljoner till åtta miljoner.
  • Även brottsrubriceringarna som de tilltalade fälls för ändras på ett antal punkter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vice chefsåklagaren om summorna i mobilhärvan – ”en gigantisk stöld” Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

I mobilhärvan ingår mängder av företag som haft omfattande och komplicerade affärer med framför allt mobiltelefoner och IP-telefoni.

Ofta har det handlat om små företag som tidigare haft de mest skiftande verksamheter – en tobakshandel, en översättningsbyrå eller en frisersalong – men som plötsligt börjat handla med mobiler och IP-telefoni för mångmiljonbelopp.

Myndigheterna misstänker att handeln till stor del är en ren konstruktion för att kunna begära tillbaka moms från Skatteverket som aldrig betalats in – ett slags stöld av skattemedel.

Ekobrottsmyndigheten har fått extra resurser för att hantera de mycket komplexa förundersökningarna i mobilhärvan. Ärendet bedrivs som en nationellt samordnad insats med över 20 förundersökningar. Dessa befinner sig i olika faser bland annat eftersom man varit tvungen att efterlysa misstänkta bolagsföreträdare – som i vissa fall kunnat fortsätta driva bolagen vidare.

Härvan har skakat om mobilbranschen, och bland annat lett till att den multinationella mobildistributören Brightstar försatt sitt svenska dotterbolag i konkurs.

En ny lag stoppade i våras möjligheten att använda just handel med mobiltelefoner till denna typ av upplägg, men kritiker menade att lagändringen kom för sent och var för mild.

Läs mer: ”Som att gå ut i snöstorm utan byxor”

Nyligen har SVT avslöjat kopplingar mellan några av de aktörer som pekats ut i härvan, och bolag och personer med avgörande roller i affärerna kring börsraketen Aegirbio.

Läs mer: ”Ett utifrån styrt angrepp mot Sverige”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet