Så här såg det ut på en av de målsägandes tomter. Toaletten fanns utomhus och gick enbart att stänga med hjälp av en filt.

Tiggerirättegångens första dag – åklagaren visade bilder på stor misär

Uppdaterad
Publicerad

De utsatta tiggarna bodde i flera fall i hus utan toalett och med stampat jordgolv, medan de misstänkta bodde i hus med murar och gulddekorationer. Det visar de bilder som kammaråklagare Måns Biörklund visade upp under de första timmarna av den omfattande rättegången om människohandel genom tiggeri som inleddes på tisdagen.

Alla de åtta misstänkta fanns med i rättssalen när rättegången startade. Förmiddagen dominerades av visning av bilder från både Sverige och Bulgarien. Exempelvis visades bilder på ett av de hus där en målsägande bor, där toaletten utgörs av ett teglat utrymme täckt av enbart en filt.

Så här såg det ut på en av de målsägandes tomter. Toaletten fanns utomhus och gick enbart att stänga med hjälp av en filt.
Människohandel med tiggare

Samtidigt visades bilder på några av de misstänktas hus. Ett av dem har en stor mur omkring sig där öppningen omgärdas av två guldlejon, uppe på skärmen. Det har också visats bilder från de lägerplatser i skogen här i Sverige där tiggarna bott i stor misär i bilar och husvagnar.

I det här huset bodde en av de huvudmisstänkta, en 39-åring som är släkt med flera av de övriga misstänkta. Foto: Polisens förundersökning

Visade hur pengar förts ur landet

Dessutom ville åklagaren visa att gärningsmännen varit i Växjö och överfört pengar redan innan polisens spaningsarbete började. Han visade en lista över pengar som skickats till Bulgarien under den aktuella perioden. Totalt har 2 miljoner kronor förts ut ur Sverige.

Strax innan lunchpausen påbörjade åklagaren Måns Biörklund göra en kronologisk genomgång av bevisningen. Först handlade det om perioden jan 2016-maj 2017, innan polisen inlett sin spaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet