Åklagare Måns Björklund intervjuas i lunchpausen. På tisdagen inleddes rättegången mot åtta män som misstänks ha hållit minst 40 människor i sitt järngrepp och tvingat dem till att tigga i Sverige utan att få behålla några pengar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT rapporterade direkt från rättegångens första dag

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett av de största åtalen gällande människohandel som tagits upp i svensk domstol. Nu startar rättegången som kommer att pågå ända fram till i slutet av november.

I dag startar rättegången i tingsrätten i Lund kring den härva som nystades upp i trakterna kring Växjö i december förra året. Anledningen till att den inte hålls i Växjö är att antalet tilltalade är så stort att tingsrätten inte hade plats. I målet står åtta personer åtalade och sju av dem sitter häktade.

SVT rapporterade · Följ rättegången om människohandel

14.29
Genomgången av händelserna dag för dag kommer att fortsätta under åklagarens sakframställan som ska pågå ett par dagar till.
Jag avslutar nu dagens direktrapporering och tackar för visat intresse.
Rättegången pågår i totalt 28 dagar fram till slutet av november. Målsägandena kommer att höras via videolänk i Bulgarien och det kommer att kallas ytterligare minst 14 vittnen: många poliser men även personal från Diakonicenter i Växjö.
14.25
Åklagarens genomgång kräver koncentration så rätten väljer att ta paus.
14.24
Dagligen görs det också pengaöverföringar till Bulgarien i en butik i Växjö.
14.21
Åklagaren visar dagliga kvitton från en växlingsautomat på Ica Maxi i Växjö. Både de misstänkta smugglare som bor i Hultsfred och de som bor utanför Hovmantorp växlar varje dag hundratals till tusentals kronor.
14.16
Den 26 maj 2017 spanade polisen hela dagen på en tiggare som satt utanför Ica Maxi. Han skjutsades till platsen av en av de misstänkta människosmugglarna och fick pengar cirka 15 gånger under dagen. Han sågs äta en gång under dagen - det var en ask jordgubbar han fick av en person. På kvällen blev han hämtad igen.
14.16
Bild på misstänkt pengaöverlämning vid lägret i Hovmantorp.
 
14.09
Polisen har tagit mängder med bilder vid spaningstillfällena i skogen utanför Hovmantorp, på tiggare som kommer i olika bilar och på när de ger pengar till de misstänkta människosmugglarna.
14.04
Den 22 maj 2017 hämtar tre olika bilar upp tiggare runtom i Växjö, vid halv nio på kvällen, och kör dem till lägerplatsen.
14.02
Den 10 maj gick en tiggare in på en polisstation i Malmö och bad om hjälp med att ta sig till Bugarien.
Den 21 maj körde två av de misstänkta männen iväg samme tiggares far i en bil. Han återkom inte i Växjö förrän ett halvår senare. Enligt åklagaren finns det ett samband mellan att sonen lämnat och att pappan skickas bort.
13.53
Den spanande polismannen kommer att vittna senare under rättegången. När tiggarna lämnar pengar till den misstänkte mannen i framsätet antecknar han i ett block. 13 personer lämnade pengar i bilen.– De som är häktade måste vara på plats varje dag eftersom i stort sett alla åtalspunkter gäller dem, säger David Ludvigsson, som är en av två åklagare, till SVT Nyheter Småland.

Några av de sju är utöver människohandel även åtalade för rån och misshandel. Den åttonde personen, en svensk 75-årig man, är åtalad för medhjälp till människohandel, eftersom han lånat ut sitt hus som boende för några av tiggarna.

Två åklagare

Rättegången kommer att pågå ända fram till och med 28 november där i genomsnitt tre dagar i veckan tas i anspråk. Och eftersom målet är så stort är det två olika åklagare som håller i målet. Måns Biörklund är förundersökningsledare och huvudansvarig och håller i målet tillsammans med David Ludvigsson.

Hur vanligt är det att det är två åklagare?

– Det var väldigt ovanligt tidigare men antalet stora mål med många tilltalade ökar hela tiden så nuförtiden är det inte helt ovanligt, säger David Ludvigsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet