Åklagare Måns Björklund intervjuas i lunchpausen. På tisdagen inleddes rättegången mot åtta män som misstänks ha hållit minst 40 människor i sitt järngrepp och tvingat dem till att tigga i Sverige utan att få behålla några pengar. Foto: SVT

SVT rapporterade direkt från rättegångens första dag

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett av de största åtalen gällande människohandel som tagits upp i svensk domstol. Nu startar rättegången som kommer att pågå ända fram till i slutet av november.

I dag startar rättegången i tingsrätten i Lund kring den härva som nystades upp i trakterna kring Växjö i december förra året. Anledningen till att den inte hålls i Växjö är att antalet tilltalade är så stort att tingsrätten inte hade plats. I målet står åtta personer åtalade och sju av dem sitter häktade.

Människohandel med tiggare

– De som är häktade måste vara på plats varje dag eftersom i stort sett alla åtalspunkter gäller dem, säger David Ludvigsson, som är en av två åklagare, till SVT Nyheter Småland.

Några av de sju är utöver människohandel även åtalade för rån och misshandel. Den åttonde personen, en svensk 75-årig man, är åtalad för medhjälp till människohandel, eftersom han lånat ut sitt hus som boende för några av tiggarna.

Två åklagare

Rättegången kommer att pågå ända fram till och med 28 november där i genomsnitt tre dagar i veckan tas i anspråk. Och eftersom målet är så stort är det två olika åklagare som håller i målet. Måns Biörklund är förundersökningsledare och huvudansvarig och håller i målet tillsammans med David Ludvigsson.

Hur vanligt är det att det är två åklagare?

– Det var väldigt ovanligt tidigare men antalet stora mål med många tilltalade ökar hela tiden så nuförtiden är det inte helt ovanligt, säger David Ludvigsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet