Foto: SVT

Kronoberg sämst på specialiserad vård på dödsbädden

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg är bland de sämsta i landet när det gäller tillgången till specialiserad palliativ vård.

– Vården ska vara lika för alla men det är den ju inte, säger Greger Fransson på Svenska Palliativregistret.

Svenska Palliativregistret samlar, på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, in uppgifter om de som dör en väntad död i Sverige. Det görs bland annat för att en lika bra vård ska kunna erbjudas oavsett om man som patient befinner sig hemma i en kommun, på ett sjukhus eller på ett särskilt boende.

Region Kronoberg bland de sämsta

– Av de dödsfall som rapporterats till Svenska Palliativregistret framgår det att patienter har olika tillgång till specialiserad palliativ vård i landet. Region Kronoberg är tillsammans med Gävleborg sämst i landet när det gäller tillgängligheten. Vården ska ju vara lika för alla och det är den ju inte, säger Greger Fransson på Svenska Palliativregistret.

Palliativ vård i Kronoberg

I Region Kronoberg finns vare sig ett hospice, ett speciellt boende för patienter i livets slutskede, eller avsatta palliativa vårdplatser.

– Man får palliativ vård på våra avdelningar på sjukhusen så det beror ju på hur man bedömer den vården, om man bedömer att den är sämre än på andra ställen. Men det är ju därför vi undersöker möjligheten till ett hospice, säger Anna Fransson (S) regionstyrelsens ordförande.

Hospice inte avgörande

De enda specialister som i dag finns i Region Kronoberg är de som arbetar i det palliativa rådgivningsteamet, som arbetar dagtid på vardagar. Därför utreds nu frågan om ett hospice i Region Kronoberg. Men Greger Fransson tycker inte att ett hospice behöver vara enda lösningen för att få en fungerande vård.

– Det är inte huset eller sängen som är avgörande för vilken vård du får, utan det är ju kunskapen och engagemanget hos personalen. Så det går att lösa bra palliativ vård utan att ha särskilda hospiceplatser. Det viktiga är att man får en chans att vara i den miljön där man trivs bäst och då finns det ju en praktisk gräns för när man kan motivera att ha ett särskilt hus någonstans. Lägger man ett hospice i Växjö så kanske människor i Ljungby tycker att det är för långt att åka dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palliativ vård i Kronoberg

Mer i ämnet